Федералното бюро за разследване (ФБР) е търсило в имението на бившия американски президент Доналд Тръмп документи, свързани с ядрено оръжие, пише The Washington Post, позовавайки се на свои източници.

Изданието отбелязва, че обискът показва голямата загриженост на настоящите власти за класифицирана информация, която според тях може да попадне в неподходящи ръце. Събеседниците на вестника не дават повече подробности за това каква информация са очаквали да намерят агентите на ФБР и дали става дума за ядрени оръжия, принадлежащи на САЩ или на друга държава. От там също не уточняват дали при обиска са открити такива документи. Министерството на правосъдието и ФБР отказват да коментират случая.

Според събеседниците на Washington Post, като правило този вид документация е строго секретна, достъпът до нея е отворен за ограничен кръг американски служители. Разкриването на подробности за ядрените оръжия на САЩ, продължава вестникът, може да послужи като ориентир за противниците, които искат да разработят начини за противодействие на тези системи.

Според бившия ръководител на службата за контраразузнаване на Министерството на правосъдието Дейвид Лауфман властите най-вероятно са се опитали да върнат по най-бързия начин секретна документация, която може да причини сериозни щети на сигурността на САЩ. "Ако това е вярно, може да се приеме, че нивото на секретност на материалите, незаконно разположени в Мар-а-Лаго [на Тръмп], може да бъде най-високото“, обяснява Лауфман пред изданието. "Ако ФБР и Министерството на правосъдието смятат, че в Мар-А-Лаго все още има строго секретни материали, те ще работят като луди, за да ги върнат възможно най-бързо“.

Както се отбелязва в статията, бивши служители на американското разузнаване съобщават, че сътрудници на администрацията на Тръмп постоянно са правили груби злоупотреби с класифицирана разузнавателна информация, включително такава за Иран. Подобна информация е попадала на разположение на длъжностни лица, които не са имали необходимото ниво на достъп. На първо място, продължава Washington Post, става дума за имейли и телефонни обаждания от чуждестранни лидери.

За разследването на ФБР

Washington Post припомня, че през пролетта Тръмп и обкръжението му са получили призовки във връзка с разследването за неправомерно боравене с документи. Служители на реда посетиха Мар-а-Лаго няколко седмици след връчването на призовките и екипът на бившия президент е предал някои документи. Според източници на вестника, сред тях са били данни за електронното разузнаване, но точният характер на информацията не е ясен.

Разследването има за цел да установи дали бившият държавен глава или неговите помощници са укрили секретни или други правителствени документи, които трябва да бъдат върнати. Правоохранителните структури обсъждат този въпрос от няколко месеца и редица служители имат подозрения, че обкръжението на Тръмп не казва истината.

Министърът на правосъдието на САЩ Мерик Гарланд заяви в четвъртък, че е внесен иск в съда за разсекретяване на документите, свързани с претърсването на имението на Тръмп. Ако заповедта за обиск бъде публикувана, отбелязва Washington Post, тя вероятно ще съдържа общо описание на това какви материали са търсили агентите в Мар-А-Лаго и с какви престъпления може да са свързани. Може да бъде публикуван и списък на иззетите вещи.

В понеделник ФБР проведе обиск в имението на Тръмп Мар-а-Лаго в рамките на разследване по дело за неправилно обращение с документи. Агентите на Бюрото са се съсредоточили върху офиса на Тръмп и върху помещенията, където бившият президент живее, когато отсяда във Флорида. Според сина на бившия държавен глава, Ерик Тръмп, ФБР не е открило нищо уличаващо, конфискувайки някои вещи на членове на семейството и снимки. По-рано в четвъртък Гарланд обясни, че лично е взел решението да се претърси имението на бившия президент. Той обаче отказа да разкрие мотивите за подобна мярка.

Превод и редакция: Иван Христов