Сателитни изображения на последиците от експлозиите в руска военновъздушна база в Крим показват, че са били унищожени няколко военни самолета, а базата е претърпяла сериозни щети, пише Washington Examiner.

Сателитно изображение, направено в сряда от Planet Labs, показва значителни щети във военновъздушната база Саки, където свидетели са чули няколко експлозии във вторник, когато във въздуха се издигат подобни на гъби облаци дим. Изображенията показват най-малко седем бойни самолета, унищожени в базата и други, които изглеждат повредени. Виждат се и няколко кратера, както и обгорена трева от предизвиканите от взривовете пожари. Руските власти отрекоха да са били унищожени самолети.

"Само за един ден окупаторите загубиха десет бойни самолета: девет в Крим и още един на Запорожкото направление“, заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски в нощното си обръщение в сряда, потвърждавайки загубата на няколко руски изтребителя в базата Саки.

Няколко украински официални лица коментираха експлозиите, но не поеха отговорност за тях.

Според руските власти, най-малко един човек е убит, а 14 са ранени при взривовете край град Новофедоровка на западния бряг на Кримския полуостров.

Руските власти се опитаха да омаловажат експлозиите, като заявиха в сряда, че всички хотели и плажове в близките морски курорти са незасегнати. Въпреки това видео, публикувано в социалните медии, показва дълги опашки от автомобили, напускащи района ден след инцидента.



Ако украинските сили са били замесени в атаката, това ще бъде първото известно голямо нападение срещу руска военна база на Кримския полуостров, който беше анексиран от Русия през 2014 г.

Превод и редакция: Иван Христов