Изображенията на президента Джо Байдън, който протяга ръка за здрависване, когато няма никой, и постоянните видеоклипове, показващи го да бълнува, тежат на обществеността, пораждайки опасения за психическото му здраве, особено сред демократите, които трябва да решат дали да гласуват за преизбирането му през 2024 г., пише Washington Examiner.

Ново проучване, публикувано в сряда, показва, че "значително висок“ процент от демократите вече са загрижени за ситуацията на Байдън, а не само критиците.

"Сред демократите, например, само 39% от демократите казват, че са притеснени за психическото състояние на Байдън, срещу 82% от републиканците и 56% от независимите. Но тези 39% от демократите, въпреки че не са мнозинство, все пак са значителен дял“, се казва в анализа на Issues & Insights/TIPP.

Като цяло 59% в анкетата сред 1335 възрастни казват, че са загрижени за състоянието на Байдън. От тях 36% казват, че са "много загрижени“, се казва в анализа.

"Факт е, че въз основа на тези данни от социологическите проучвания има истинска загриженост сред почти всички групи относно когнитивното здраве на Байдън. Това придобива политическа неотложност на фона на предстоящите междинни избори през 2022 г., които, ако републиканците надделеят, биха могли да превърнат Байдън в "куца патица“, се казва в доклада.

През изминалата година медиите и критиците на Байдън популяризираха видеоклипове, в които се чува как той бълнува или се показва да прави странни жестове, като например протягане за ръкостискане, когато няма никой или след като вече се е ръкувал.

Други социологически проучвания показват желание на гласоподавателите Байдън, който наскоро даде положителен тест за COVID многократно, да си направи тест за психично здраве, а някои ключови либерали призоваха президента да се оттегли и да не се кандидатира за преизбиране през 2024 година.

Превод и редакция: Иван Христов