Страните от ОПЕК+ постигнаха съгласие в понеделник да намалят производството на петрол за първи път от повече от година, пише Wall Street Journal, като се позовава на делегати на срещата, които уточняват, че съкращението ще е със 100 000 барела на ден на фона на опасенията от глобална рецесия и по-големите количества ирански суров петрол, които ще бъдат налични на пазара в случай на възобновяване на ядрената сделка.

Ходът показва как притесненията относно икономическото забавяне доминират глобалния петролен пазар, който претърпя 25% спад в цените на суровия петрол марка Brent през последните три месеца. Страховете от недостиг на петрол след нахлуването на Русия в Украйна доведоха цените до над 100 долара за барел в продължение на месеци тази година, но скорошният спад на пазара накара Организацията на страните износителки на петрол и ръководените от Москва съюзници, общо известни като ОПЕК+, да обмислят стъпката на намаляване на добива.

Малкото намаление би уравновесило 100 000 барела на ден, които ОПЕК+ каза, че ще добави към пазара миналия месец след посещението на президента Байдън в Саудитска Арабия, най-големият износител на петрол в света. САЩ и Западът призоваха ОПЕК+ да добива повече петрол, за да помогне за укротяване на нарастващата инфлация, но групата отказа.

Суровият петрол Brent се повиши с 3,76% в понеделник до 96,63 долара.