Руските власти са отвели американският журналист Евън Гершкович в Москва, където той се е явил в съда с назначен от държавата защитник и е бил задържан под стража до 29 май, съобщи пресслужбата на съда, според държавната информационна агенция ТАСС.

В Русия съдебните процеси за шпионаж често се провеждат тайно и е рядкост съдът да оправдае обвиняем, пише The Wall Street Journal.

Задържането на Гершкович и обвинението в шпионаж означават, че случаят вероятно ще се превърне във въпрос на високо дипломатическо ниво. 

През декември САЩ освободиха осъдения руски трафикант на оръжие Виктор Бут в замяна на звездата на американския женски баскетбол Бритни Гринър, която руските власти бяха задържали в дните преди Русия да нахлуе в Украйна през февруари 2022 г. 

Установено е, че тя е носела хашишово масло в багажа си и по-късно е осъдена за контрабанда и притежание на наркотици. Грийнър се призна за виновна по обвинения в притежание на наркотици. Тя беше осъдена на девет години лишаване от свобода в наказателна колония.

Белият дом и Кремъл са мълчаливи около задържането от Русия през 2018 г. на бившия американски морски пехотинец Пол Уилън по обвинения в шпионаж. 

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков, попитан за възможността за размяна на Гершкович, заяви, че е твърде рано да се обсъжда въпросът.

"Дори не бих повдигнал въпроса точно сега“, тъй като миналите размени включваха хора, които вече излежават присъди, заяви Рябков, цитиран от руския канал РИА Новости. "Ще видим как ще се развие тази история."

Гершкович прекъсна контакт с редакторите си, докато работеше в Екатеринбург в сряда следобед. 

По-късно в Telegram се появи публикация, в която се описва, че мъж със скрито лице е изведен от ресторант в града и качен в чакащ микробус. Не може да се установи дали това е бил Гершкович.

Адвокат, нает от Journal, се опита да намери Гершкович в сградата на ФСБ в Екатеринбург, но му беше съобщено, че властите нямат информация за него. 

По-късно Гершкович се появил в Москва, където бил представляван от назначен от съда адвокат.

Според ТАСС, която цитира неназовани източници, Гершкович не се е признал за виновен на закритото заседание. Делото му, според руската новинарска агенция, се счита за строго секретно. 

Групи за защита на свободата на медиите разкритикуваха задържането на Евън Гершкович, което е първото задържане на чужд журналист след нахлуването на Русия в Украйна миналата година, според Репортери без граници. Базираната във Франция група е "разтревожена от това, което изглежда като "отмъщение срещу журналисти", заяви техният говорител Полин Адес-Мевел. "Журналистите не трябва да стават мишена".