Арестът от страна на Русия на репортера на Wall Street Journal Евън Гершкович е ескалация на навика на Кремъл да взема американци за заложници и е още едно доказателство, че Русия се отделя от общността на цивилизованите нации. Сега президентът Владимир Путин е отговорен за здравето и безопасността на Гершкович и администрацията на Байдън има задължението да настоява за освобождаването му, пише американското издание.

"Фокус“ представя превод на материала без редакторска намеса и съкращения, и с уточнението, че той отразява единствено гледната точка на автора му.

Моментът на ареста изглежда като планирана провокация, за да се засрамят САЩ и да се сплаши чуждестранната преса, която все още работи в Русия. Кремъл плаши вътрешните репортери в Русия, така че чуждестранните кореспонденти са последните независими източници на новини. Арестът на Гершкович идва дни след като неговият текст беше в разкриващо и широко четено съобщение, документиращо упадъка на руската икономика. Кремъл не иска тази истина да бъде разказана.

Арестът може да бъде и отговор на обвинения, повдигнати миналата седмица от Министерството на правосъдието на САЩ срещу Сергей Владимирович Черкасов. Руснакът беше обвинен в различни престъпления за измама и като агент на чужда държава. Владимир Путин често взема заложници с цел по-късно да ги размени за руснаци, извършили престъпления в САЩ.

Арестът на Гершкович по обвинение в шпионаж е първият срещу американски журналист в Русия след задържането на Николас Данилоф през 1986 г. Това е било в последните етапи на Студената война.  Данилоф е бил държан в продължение на около две седмици и освободен без обвинения, докато САЩ позволиха на руски служител в съветската мисия към ООН да напусне, след като беше арестуван дни по-рано при операция на ФБР.

Наглият арест на американски журналист показва намаляващата способност на САЩ да възпира атаките срещу своите граждани. Администрацията на Байдън в осъди задържането на Гершкович и ние от Journal сме благодарни за това. Но е справедливо да се запитаме защоПутин вярва, че може да грабне американците и да излезе напред.

Миналата година Русия и САЩ размениха баскетболистката Бритни Грийнър, която Русия беше арестувала по дребни обвинения в наркотици, за Виктор Бут, който излежаваше 25-годишна присъда в Илинойс за заговор за убийство на американци и продажба на оръжия на терористична група.

Размяната на затворници беше широко възприемана като облагодетелстваща Москва, която високо цени Бут, докато г-н Байдън не настоя Русия също да освободи американеца Пол Уилън. Русия държи Уилън, бивш морски пехотинец, по обвинения в шпионаж от 2018 г. Наскоро два руски самолета свалиха американски дрон, летящ в международното въздушно пространство над Черно море, и САЩ не направиха нищо в отговор.

Разбойническите лидери продължават да правят разбойнически неща, като смятат, че няма да платят цена. Администрацията на Байдън ще трябва да обмисли дипломатическа и политическа ескалация. Изгонването на руския посланик в САЩ, както и на всички руски журналисти, работещи тук, би било минимумът, който може да се очаква. Първото задължение на правителството на САЩ е да защитава своите граждани и твърде много правителства сега вярват, че могат да арестуват и затварят американци безнаказано.