Украинският президент Володимир Зеленски призова Запада да ускори доставките на оръжия за Киев, докато украинските сили се борят да не позволят на руските войски да обкръжат Бахмут, градът в Източна Украйна, където се водят най-ожесточените боеве, пише The Wall Street Journal.

През последните седмици руските сили атакуват украинските позиции в източната част на страната, опитвайки да осъществят пробив преди танковете, обещани от партньорите на Киев, да започнат да пристигат на бойното поле. В района на Източен Донецк украинските войски са подложени на постоянни удари от руските сили, заяви президентът на страната Володимир Зеленски в нощното си обръщение, описвайки ситуацията като "много тежка“.

"Скоростта на доставките беше и ще бъде един от ключовите фактори в тази война“, заяви той. "Русия се надява да проточи войната, да изтощи нашите сили“.

Войници, които се бият около Бахмут, казват, че удържат руснаците с големи трудности, а месеците на тежки битки подкопават живата сила и амортизират военната техника на украинците, пише WSJ.

САЩ, Германия и други европейски страни се ангажираха миналата седмица да доставят на Киев бойни танкове, но ще минат няколко месеца, преди те да могат да бъдат разгърнати в битка.

По време на посещение в Южна Корея в понеделник генералният секретар на Организацията на Северноатлантическия договор Йенс Столтенберг призова Сеул да предостави военна подкрепа на Украйна, заявявайки, че страната спешно се нуждае от боеприпаси. Южна Корея изпрати на Украйна материали като противогази, бронежилетки и медицински консумативи, но досега отказва да предостави смъртоносни оръжия.

Русия критикува западните обещания за доставка на танкове като ескалация на войната, като същевременно омаловажава вероятното въздействие върху бойното поле. В Москва посланикът на САЩ Лин Трейси се срещна със заместник-министъра на външните работи на Русия Сергей Рябков за първи път след полагането на клетва този месец.

"След месеци на неуспешни атаки на Бахмут, руските сили се придвижват да обкръжат града, който се намира на пресечната точка на няколко главни пътя. Контролът над Бахмут би помогнал на Русия да напредне към други градове в района на Източен Донбас в Украйна, което президентът Владимир Путин определи като основна цел на кампанията си в Украйна. Това би било и голяма символична награда след месеци на тежки битки, които превърнаха Бахмут в епицентър на войната с хиляди убити и ранени войници от двете страни“, пише WSJ.

"Врагът се опитва да обкръжи града“, заяви заместник-командирът на 93-ти батальон на ВСУ, който има за задача да държи източната част на града.

Говорейки в сутерен в центъра на Бахмут, заобиколен от компютърни екрани, показващи карти на фронтовата линия и кадри на живо от дрон, заместник-командирът казва, че украинските защитници са загубили позиции, включително окопи в покрайнините на града, което затруднява удържането му, но че ситуацията остава под контрол.

Водят интензивни боеве за Благодатне, на 15 километра северно от центъра на града, заяви той, опровергавайки твърдението на паравоенната организация Вагнер в неделя, че е превзела селото. На 12 километра западно от Бахмут руските сили се опитват да превземат Ивановске и обстрелват главния път към града от запад.

"Условията са наистина трудни… Ще издържим колкото е възможно по-дълго“, увери той.

Командир на минохвъргачен екип разкрива, че неговият батальон наскоро е получил нови американски минохвъргачки, които заменят минометите от съветската ера, използвани по-рано от частта.

"Те работят много по-добре, но се нуждаем от повече от тях“, заяви той.

Денис Пушилин, ръководител на част от Източна Украйна, която Москва отцепи от страната през 2014 г., отбеляза, че руските сили напредват в основните райони на Бахмут, но е твърде рано да се каже, че руските сили са успели да обкръжат града.

Прерязването на пътя, който се използва за снабдяване на украинските сили в Бахмут от Часов Яр, който е право на запад, сега е приоритет, подчерта той.

Руските сили също са се окопали в източната част на Въгледар, друг град в Донецк, заяви той, цитиран от WSJ.

Междувременно украинските сили изглежда атакуваха линиите за доставки към Кримския полуостров през почивните дни. Железопътен мост близо до град Мелитопол в окупираната Южна Запорожка област е бил ударен от украинските сили, заяви в неделя подкрепяният от Русия губернатор Евгений Балицки.

Четирима цивилни бяха убити и петима бяха ранени при удара от HIMARS.

Вестникът отбелязва, че Русия се опитва да запази инерцията след превземането на град Соледар, точно на север от Бахмут, по-рано през януари в първия си значителен успех от месеци. На юг руските сили също се активизираха в района на Запорожие.

Притокът на руски войски - много от тях затворници, които са се присъединили към руската паравоенна групировка "Вагнер", както и войници, наскоро мобилизирани от редовната армия - даде на Москва предимство в човешката сила, пише WSJ.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство обяви, че руските власти вероятно оставят вратата отворена за по-нататъшни кръгове на мобилизация. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви миналата седмица, че указът за "частична мобилизация“ остава в сила за подпомагане работата на въоръжените сили. Той обаче отказа да спекулира по темата дали скоро ще бъдат привлечени още хора.

"Вероятно руското ръководство продължава да търси начини да посрещне големия брой персонал, необходим за осигуряване на всяка бъдеща голяма офанзива в Украйна, като същевременно сведе до минимум вътрешното несъгласие“, посочват от британското  военно ведомство.