Иранските власти са доставили повече от 300 000 артилерийски снаряда и един милион боеприпаси на Русия през последните шест месеца, съобщава американското издание The Wall Street Journal.

Въоръжението е било транспортирано с руски кораби през Каспийско море. След това е изпратено на военните, които се бият в Украйна.

Според източници на редакцията последната партида от Иран за Русия е изпратена в началото на март. Оръжията са били на борда на руския кораб "Расул Гамзатов“, натоварен с 1000 контейнера с 2000 артилерийски снаряда.

Нито иранската делегация в ООН, нито Министерството на отбраната на Руската федерация са отговорили на искания за коментар по въпроса.

Според WSJ САЩ, заедно със своите съюзници, са търсили начини да спрат руските оръжейни доставки от Иран. Преди това Техеран използваше товарни самолети за доставка на оръжия, разкриха американски служители, като допълниха, че това е направила намесата практически невъзможна. Сега в Каспийско море може да се очаква помощ от бившите съветски републики.

През есента на миналата година се появи информация, че Русия се е договорила с Иран за закупуване на балистични ракети.