"Година на война в Украйна съживи износа на петрол от САЩ като източник на финансово влияние и геополитическа сила“, пише The Wall Street Journal.

След като Западът обърна гръб на руските енергийни ресурси в рамките на кампания на натиск срещу приходите от петрол на Кремъл, рекордният износ на суров петрол от САЩ помогна да се запълни празнината в Европа с петрола, необходим за производството на бензин, дизел и други горива, отбелязва изданието.

От февруари 2022 г., когато Русия нахлу в Украйна, средните месечни товари по море към континента са скочили с 38% в сравнение с предходния 12-месечен период, според фирмата за проследяване на кораби Kpler. Флотия от танкери с размерите на небостъргач превозва повече суров петрол до Германия, Франция и Италия – най-големите икономики в Европейския съюз – както и Испания, която сама повиши покупките с около 88% през периода.

Привличането на доставките на петрол от крайбрежието на Мексиканския залив към Европа, които Kpler определи на 1,53 милиона барела на ден през януари, през последните месеци превърна континента в по-голяма дестинация за американския суров петрол, отколкото за Азия.

Ръстът на износа бележи последния крайъгълен камък в съживяването на производството на петрол в САЩ след години на намаляващо пазарно влияние. Износът на петрол подкрепи съюзническите страни по време на двете световни войни, но продукцията след това спадна, заедно с влиянието на страната върху световните пазари.

Сега шистовият бум в хидравличното разбиване и хоризонталното сондиране превърна САЩ отново в основен производител, извличайки бликащи изкопаеми горива, готови за доставка до дестинации, отворени от конфликта в Украйна.

Доставките на природен газ от САЩ за Европа са се увеличили повече от два пъти миналата година, според Белия дом, задоволявайки нуждите на домакинствата и производителите на континента, след като Русия ограничи доставките. Анализатори казват, че нарастващото производство на суров петрол в САЩ е помогнало за успокояване на пазарите, тъй като Западът ограничи повечето руски износ със забрани и нови тавани на цените през последните месеци.

"Америка се върна в най-доминиращата си позиция в световната енергетика от 50-те години на миналия век“, посочва Даниел Йергин, енергиен историк и заместник-председател на S&P Global. "Американската енергия се превръща в една от основите на европейската енергийна сигурност“.

Нарастващата разлика в цените между европейския и американския суров петрол превърна трансатлантическите доставки в изгодно предложение за петролните търговци и все повече за спекулантите, отбелязва WSJ.

Производството в петролните полета в Северно море между Обединеното кралство и Норвегия отдавна намалява, подкрепяйки бенчмарка Brent, разглеждан от инвеститорите като глобален ценови показател. В същото време сондажите в САЩ са произвели почти рекордните 11,9 милиона барела на ден през 2022 г., според Администрацията за енергийна информация, което предвижда рекордни върхове през тази и следващата година.

Това потиска цената на западнотексаския междинен суров петрол (WTI), американския стандарт, разширявайки разликата между Brent и WTI, коментира Гюс Васкес, ръководител на ценообразуването на суровия петрол, Северна и Южна Америка, във фирмата за отчитане на цените Argus Media.

През последните седмици зимни бури удариха и американските рафинерии, оставяйки много от тях неспособни да преработват толкова суров петрол, колкото обикновено. Прекъсването доведе до натрупване на вътрешни запаси, които сега са с 9% по-големи от петгодишната средна стойност, наблюдавана от федералните регистратори.

Преди войната в Украйна търговците на петрол обикновено смятаха отстъпка от или WTI за Brent като достатъчна за покриване на транспортирането до Европа и други разходи. Тази разлика се повиши рязко след руската инвазия, понякога надхвърляйки 10 долара за барел, тъй като икономическият конфликт между Москва и Запада разбърка корабните маршрути и повиши търсенето на танкери.

В петък договорите за суров петрол Brent, който трябва да бъде доставен през април, бяха с ,84 за барел по-високи от WTI, според пазарните данни на Dow Jones. Сега търговците се опитват да насочват суровината към Европа.