Зад решението за рязко увеличаване на военната помощ на Запада за Украйна стои притеснението сред някои западни столици, че времето може да е на страната на Русия. Тази загриженост предполага, че прозорецът за Украйна няма да стои отворен дълго и тя се нуждае от мощни западни оръжия – танкове, други бронирани превозни средства и повече системи за противовъздушна отбрана –  за да затвърди импулса, който постигна миналата година в офанзивата около Киев, Харков и Херсон, коментират в редакцията на американското издание The Wall Street Journal.

Наблюдава се контраст с настроенията от миналата пролет, когато руските войски се оттегляха от Киев. Тъй като първоначалният военен план на държавния глава на Руската федерация Владимир Путин за бърза победа се провали, по това време западните правителства се надяваха, че колкото по-дълго продължават боевете, толкова по-вероятно е Украйна да получи надмощие в конфликта.

Ако Европа и Вашингтон не изпуснат нервите си и излязат обединени след трудната зима, икономическите проблеми на Русия и военните неуспехи, задълбочени от санкциите, може да принудят Москва да потърси изход от конфликта или да поиска мир, твърдят западни служители.

С наближаването на първата годишнина от нахлуването на Русия в Украйна тази увереност постепенно избледнява. Вместо това официални лица в някои столици сега се страхуват, че Кремъл, който е готов да продължи да хвърля хора и ресурси във войната, може да спечели надмощие във всяка продължителна война на изтощение.

"Тогава би било по-добре да дадем на Украйна по-модерни оръжия, които биха могли да й помогнат да промени динамиката на войната и да надделее над възможностите на Русия да се бие“, пише изданието.

Руската армия понесе тежки загуби сред най-добре обучените си хора и оборудване и има признаци, че не разполага с достатъчно военни средства, включително някои видове прецизни ракети.

Някои от най-строгите западни санкции – като петролното ембарго и тавана на цените за износа на руски суров петрол – също едва сега започват да влизат в сила. Прогнозите са, че руската икономика ще претърпи значителна рецесия тази година и потенциалът й вероятно ще остане намален през следващите години.

Въпреки това има малко признаци, че санкциите ще спрат руската армия или ще оказват толкова силен икономически натиск върху Кремъл, който винаги умело смазва несъгласието и протестите, че да подкопаят вътрешната подкрепа за войната.

Вместо това Русия възнамерява да започне нова офанзива през следващите месеци, като изпрати на фронта по-добре обучени наборници, които изглежда вече донесоха на Москва победи в боевете около източния град Бахмут.

Промяната в мисленето на Запада относно необходимостта от ускоряване на доставките за Украйна се прояви публично през последните дни в решенията на САЩ, Обединеното кралство и Германия да изпратят проектирани от Запада танкове в Украйна.

Наред с други бронирани превозни средства и системи за противовъздушна отбрана, оръжията са предназначени да помогнат на Украйна не само да отблъсне всяка руска офанзива, но и да осигурят необходимите средства за Киев за по-нататъшни успехи в контролираната от Русия територия. Така ще украинските власти ще могат да започнат преговорите от по-добра позиция.

Във Великобритания са най-категорични, че заплахата, представлявана от Русия, може да се увеличи с течение на времето и че има спешна необходимост да се достави на Украйна вид оборудване, което да й помогне да напредне на фронта.

"Имаме възможност да ускорим усилията за осигуряване на траен мир за украинците“, написа британският премиер Риши Сунак в Twitter в сряда, приветствайки решението на Германия и САЩ да доставят на Украйна танкове. "Нека продължаваме в този дух“, допълни Сунак.

Има и друг фактор за промяната в настроенията. Засега служители казват, че общественото мнение в Европа и САЩ остава непоколебимо - подкрепа за военна и финансова помощ на Украйна. Но Путин може да се надява, че подобна подкрепа няма да се запази в дългосрочен план и при промени в администрацията във Вашингтон.

Обратът в мисленето за необходимостта от ускоряване на доставките на тежко и висококалибрено оръжие за Украйна беше рязък. Преди няколко месеца, когато Украйна започна успешна контраофанзива и отвоюва части от окупираната от Русия територия, имаше увереност сред западните служители, че Киев получава това, от което се нуждае, за да постигне по-нататъшен напредък и да отблъсне руснаците. Множество грешки на руската армия са допринесли за това, отбелязва изданието.

Дори тогава някои правителства настояваха западните съюзници да увеличат подкрепата за Украйна, за да предотвратят протакането на конфликта с години.

"Нашите изчисления се основаваха на факта, че Русия все още е огромна страна и с много по-големи ресурси, що се отнася до войници и способност да произвежда оръжия, които не изискват западни компоненти“, заяви литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис, един от най-ранните поддръжници за увеличаване на западните доставки. "Колкото повече време им дадем, толкова повече хора... могат да хвърлят срещу украинците“.

Някои западни съюзници остават предпазливи относно ускоряването на западната подкрепа.

Дори когато канцлерът на ФРГ Олаф Шолц обяви в сряда, че Германия ще изпрати танкове Leopard 2 на Украйна, той припомни притесненията сред съюзниците на Киев относно предаването на модерни оръжия.

"Винаги трябва много ясно да заявяваме, че ще направим каквото е необходимо и възможно, за да подкрепим Украйна, но в същото време ще предотвратим ескалация на войната до такава между Русия и НАТО“, увери Шолц от трибуната на Бундестага.

Сред някои длъжностни лица също има опасения дали основната цел, формулирана от привържениците на засилената военна подкрепа - постигане на по-бърз край на конфликта - е реалистична. Макар украинската армия да надхвърли очакванията, няма никакви гаранции, че тя ще успее да повтори успешните офанзиви от миналата есен.

На Запад не са уверени, че Путин ще приеме перспективата за край на конфликта без превземането на цяла Украйна.