"Инвазията на Русия в Украйна разкри гаснещата мощ на американското военно сдържане, факт, който твърде малко от нашите лидери изглежда желаят да признаят публично. Така че е окуражаващо да чуем висш флагман да признава опасността по начин, който се надяваме да е началото на кампания за обучение на американската общественост, пише в съботния си брой The Wall Street Journal в материал, представен без редакторска намеса.

"Тази украинска криза, в която се намираме в момента, това е само загрявката“, заяви тази седмица на конференция флотски адмирал Чарлз Ричард, командир на Стратегическото командване на САЩ. "Големият (удар) идва. И няма да мине много време, преди да бъдем тествани по начини, по които не сме били тествани от "отдавна“.

Колко лошо е положението. Е, адмиралът казва: "Според моята оценка за нивото ни на сдържане срещу Китай, корабът потъва бавно. Потъва бавно, но потъва, тъй като по същество те въвеждат способности на полето по-бързо от нас.“ Бавното потъване едва ли е утеха. Тъй като "тези криви продължават“, няма да има значение "колко добри са нашите командири или колко добри са машините ни – няма да имаме достатъчно от тях. И това е много краткосрочен проблем“.

Обърнете внимание на този модификатор "краткосрочен“. Това е по-неотложна уязвимост, отколкото повечето от политическата класа искат да признаят.

Адмирал Ричард отбелязва, че Америка запазва предимството си в подводниците – "може би единственото истинско асиметрично предимство, което все още имаме“ – но дори това може да ерозира, освен ако Америка не набере темпото, "като да коригираме проблемите си с поддръжката, да започнем ново строителство“. Изграждането на три бързо атакуващи подводници от клас Вирджиния годишно би било добро начало.

Новината от миналата година, че Китай е тествал хиперзвукова ракета, която е прелетяла около света и се е приземила у дома, трябваше да предизвика повече тревоги, отколкото имаше. Това означава, че Китай може да изложи на риск всеки град или съоръжение в САЩ и може би без да бъде открит. Фактът, че тестът изненада САЩ и че надмина хиперзвуковите способности на Америка, го прави още по-лош. Как загубихме хиперзвуковата надпревара с Китай и Русия заслужава изслушване в Конгреса.

"Ние знаехме как да се движим бързо и загубихме изкуството на това“, добави адмиралът. Военните говорят "за това как ще смекчим предполагаемия си евентуален неуспех“ да поставим нови балистични подводници, бомбардировачи или оръжия с голям обсег, вместо да обърнат въпроса, за да попитат: "Какво ще е необходимо? Пари ли? Хора ли? Имате ли нужда от авторитети?“ Ето "как стигнахме до Луната до 1969 г."

Обучението на обществеността относно слабостите на армията на САЩ крие риск от насърчаване на противниците да ги експлоатират. Но по-големият риск днес е да се прегърбвате напред в сляпо самодоволство, докато Китай не нахлуе в Тайван или предприеме някакво друго действие, което накърнява интересите или съюзниците на САЩ, защото Пекин смята, че САЩ не могат да направят нищо по въпроса.