Съединените щати, Европейският съюз и страните от Г-7 планират да постигнат общо споразумение на 23 ноември за определяне на максимална цена на руския петрол, която може да бъде между 60 и 70 долара за барел, пише The Wall Street Journal.

"Съединените щати и съюзническите страни планират да се споразумеят за таван на цената на руския петрол още в сряда, като официални лица обсъждат определянето му на около 60 долара за барел“, се казва в изявлението.

В същото време продължават преговорите за договаряне на максимална цена на руския петрол, като границата може да бъде поставена до 70 долара за барел, отбелязва вестникът.

В сряда посланиците на 27 страни-членки на ЕС трябва да се срещнат, за да постигнат окончателно споразумение за цената. В същото време страните от ЕС трябва единодушно да одобрят тавана на цените и предварителните оценки показват, че това може да е трудно.

Междувременно страните от Г-7 също планират да одобрят ограничения в синхрон с ЕС.

Инициативата за определяне на ограничения върху цената на руския петрол беше активно насърчавана от Съединените щати, за да се намалят доходите на Русия от износ на енергия, с които тя финансира военните си действия в Украйна.