Фронтовата линия във войната между Украйна и Русия сега се простира в Африка. Днес Украйна е във война с Руската федерация в Судан. Глобалната битка за оръжия и икономически ресурси се оформя, докато "и двете страни се подготвят за война, която може да продължи с години“, пише The Wall Street Journal, цитирайки няколко украински и судански войници и видеозаписи от Судан.

Изданието отбелязва, че през лятото на 2023 г. военният управник на Судан генерал-лейтенант Абдел Фатах ал Бурхан се оказа под обсада от бунтовническите сили в столицата на страната и се обърна за помощ към украинския президент Володимир Зеленски. А няколко седмици по-късно украински командоси кацнаха в Судан и се присъединиха към прогонването на бунтовническите сили. Освен всичко друго, бойците обучаваха судански войници на нови тактики, които помогнаха за възпирането на руската армия в Украйна, по-специално широкото използване на дронове за атаки.

"Зеленски имаше причина да приеме сериозно това искане: Бурхан тихомълком снабдяваше Киев с оръжия малко след като Русия нахлу в Украйна през 2022 г. Освен това суданските бунтовници бяха подкрепени от руската паравоенна група Вагнер, която също добиваше злато в страната и го използваше за финансиране на войната на Москва в Украйна“, се казва в публикацията.

Както пише WSJ, за Украйна изпращането на войски в Африка е ново смело начинание, част от стратегия за прекъсване на руските военни и икономически операции в чужбина, усложняване на войната за Москва и възможност да се позиционира като опора срещу руските нахлувания, в т.ч. в региони, където Западът не желаеше да участва пряко.

Но операцията носи значителен политически риск в момент, когато подкрепата на Запада за Украйна е колеблива.В Судан Украйна е въвлечена във вътрешен конфликт в чужда държава, където са загинали десетки хиляди цивилни, а Съединените щати казват, че и двете страни са извършили военни престъпления. Държавният секретар Антъни Блинкен предупреди, че всяка страна, предоставяща материална подкрепа, "е отговорна за подбуждането на зверства срещу суданския народ", се казва в публикацията.

Отбелязва се, че прессекретарят на украинския президент Володимир Зеленски не е отговорил на искания за коментар по този въпрос. Изказа се началникът на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна Кирило Буданов.

Офицерът от разузнаването отказа да коментира дали е изпратил войски в Судан, но в същото време обясни целесъобразността на изпращането на украински войски в чужбина като цяло.

"Войната е рискован бизнес. Ние сме в пълноценна война с Русия... Те имат части в различни части на света и понякога се опитваме да ги ударим там", поясни той.

WSJ подчертава, че Судан се превърна в бойно поле в руско-украинската война, защото е богат на два ресурса: оръжие и злато.

Що се отнася до оръжията, по време на честите конфликти в страната в продължение на няколко десетилетия, оръжия са летели - пряко или непряко - от Съединените щати, Русия, Китай и други страни. В резултат на това в началото на 2022 г., когато Русия нахлу в Украйна, Судан разполагаше с много оръжия, а Киев търсеше всички оръжия, които можеше да намери.

"Ние изнесохме много оръжия от Судан наведнъж. Различни страни платиха за това. Имаха широка гама от оръжия... Там можете да намерите всичко, от китайски до американски оръжия", заяви още Буданов.