На фона на "все по-изолационистката позиция“ на САЩ по отношение на конфликта в Украйна в Европа нараства загрижеността относно отслабените армии и вече изпразнените арсенали. Бюджетните съкращения и ерозираната оръжейна индустрия изпразниха от съдържание въоръжените служби, а решението на Русия да нахлуе в Украйна разкри допълнителни рискове, коментират в редакцията на американския вестник The Wall Street Journal (WSJ).

Британската армия – водещият военен съюзник на САЩ и най-големият производител на средства за отбрана в Европа – разполага само с около 150 танка, които може да се използват, и може би дузина изправни артилерийски оръдия с голям обсег. Складовете са до такава степен оголени,  че миналата година британската армия обмисляше да извади няколко ракетни установки от музеи, за да ги надстрои и дари на Украйна - идея, която в крайна сметка бе отхвърлена, припомнят от редакцията.

Франция има по-малко от 90 тежки артилерийски оръдия, което се равнява на това, което Русия губи приблизително всеки месец на бойното поле в Украйна. Дания няма тежка артилерия, подводници или системи за противовъздушна отбрана. А както стана ясно наскоро, германската армия има достатъчно боеприпаси за два дни боеве.

През десетилетията след края на Студената война отслабените европейски армии бяха толерирани от правителствата на Запада, защото ангажираната Америка, с нейните огромни военни мускули, подкрепи Организацията на Северноатлантическия пакт и отбранителната политика в Европа. На САЩ се падат близо 70% от разходите за отбрана на НАТО миналата година.

Но тревогата нарасна, след като Америка избра по-изолационистка позиция и след като на фона на почти две години кървава война в Европа отново се завърна разбирането за потенциална заплаха от Русия.

Няма непосредствена военна опасност за Европа от Русия и западните военни и политически лидери смятат, че засега Москва е успешно възпряна от собствената си война на изтощение в Украйна. Но ако Русия в крайна сметка спечели войната там, малцина се съмняват в способността й да се превъоръжи изцяло рамките на три до четири години и да създаде проблеми другаде. "Руският президент Владимир Путин от години скърби за загубата на Руската империя, която обхващаше Украйна и други източноевропейски нации, включително балтийските“, уверени са в редакцията на американския всекидневник.

Вестникът изчислява, че причината за страха е, че "капацитетът за производство на индустриални оръжия в Европа е до голяма степен отслабен от години на бюджетни съкращения“ след края на Студената война. Увеличаването на военния капацитет изглежда като "предизвикателна задача“ поради бюджетни ограничения на фона на бавния икономически растеж в европейските страни и застаряващото население, се обяснява в статията. Освен това значителна част от европейците не подкрепят идеята за финансиране на военните разходи чрез намаляване на социалните осигуровки.