Украйна започна атаки с бронетанкови групи срещу окопаните руски сили в югоизточната част на страната, пише The Wall Street Journal. Изданието отбелязва, че контранастъплението на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) е с високи залози и в крайна сметка трябва да обърне тенденциите в продължаващия вече 15 месеца конфликт.

Украински официални лица казват, че извършват това, което те описаха като локални атаки в Запорожие и Донбас, докато руският министър на отбраната твърди, че силите на Москва са отблъснали украинските опити да пробият руските линии, пише вестникът.

Украинските атаки, които използват западна бронетехника и части, обучени от Запада, бележат началния етап на това, което военните стратези очакват да бъде продължила месеци офанзива, насочена към изтласкване на руските сили поне от част от 20% от украинската територия, която те окупират.

Украинската контраофанзива е ключова нова фаза във войната, която руският президент Владимир Путин започна през февруари миналата година.

Посоката на атаките предполага, че Украйна провежда разузнаване с бой на юг към Азовско море, широко очаквано усилие за прерязване на сухопътния коридор, който свързва континентална Русия с окупирания Кримски полуостров, много важна база за нахлуването на Москва в Украйна.

Украински официални лица заявиха, че няма да обявят началото на офанзивата, но президентът Володимир Зеленски отбеляза пред The Wall Street Journal преди няколко дни, че украинските сили са готови.

Украинските сили атакуваха близо до град Орехов, смятан за отправна точка за нападение към критичния, окупиран от Русия транспортен възел Токмак, заяви украинският заместник-министър на отбраната Ана Маляр в четвъртък. Украинските сили също се бият около град Велика Новосилка в Донецка област, разкри тя.

По думите на руския министър на отбраната Сергей Шойгу, руските сили са предотвратили пробив на украинските войски в югоизточната Запорожска област, северно от Крим, отблъсквайки ги със значителни загуби.

Украински официални лица не дадоха подробни коментари за резултатите от боевете, но кадри, включително снимки и видеоклипове, публикувани от руски военни блогъри, изглежда показват малък напредък на украинските сили на висока цена.

В началото на руската инвазия миналата година украинските войски отблъснаха първоначална атака срещу Киев, след което си върнаха части от територия в южната и североизточната част на страната при контраатаки. Тази зима и пролет Русия осъществява голяма офанзива, която донесе малко печалби освен малкия източен град Бахмут, с цената на хиляди войници.

Зеленски се нуждае от пробив, за да демонстрира на поддръжниците на страната си на Запад, че целта му да си върне цялата окупирана украинска територия е осъществима. За руския президент Путин това е тест дали силите му могат да задържат това, което вече са завзели, и да изтощи украинците и техните съюзници, които са предоставили милиарди долари военна и финансова помощ.

Тази седмица във Вашингтон председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти отказа да се ангажира с предоставянето на допълнителни средства за Украйна.

Запитан за перспективата за бъдеща помощ от САЩ, президентът Байдън заяви в четвъртък: "Фактът е, че вярвам, че ще разполагаме с необходимото финансиране, за да подкрепим Украйна толкова дълго, колкото е необходимо“.

В Украйна Русия е изградила силни отбранителни линии на юг и изток, включително окопи и минни полета. Украйна ще се стреми да ги преодолее с десетки хиляди войници, обучени на Запад и използващи западни танкове и друга бронирана техника, отбелязва WSJ.

Руски военни блогери публикуваха снимки и видеозаписи на украински бронирани машини в действие, включително бойни бронирани машини АМХ-10 край Велика Новосилка и танкове Leopard 2 край Орихов. Някои от кадрите показват повредена украинска техника.

Военни анализатори очакват украинските сили да изследват няколко района по протежение на фронтовата линия от над 1000 километра, преди да ангажират повече сили, ако усетят шанс за пробив. Украинците също биха могли да използват флангови маневри, за да привлекат руските сили, след което да нанесат удари другаде.

Украйна също реализира контраатаки по северния и южния фланг на Бахмут, единствената забележителна победа на Русия през последните месеци, за да върже руските военни там. Подкрепяните от Украйна руски доброволци също организираха нападения през североизточната граница на Украйна в Русия, за да се опитат да принудят Москва да преразположи части там.

Междувременно в четвъртък Зеленски посети Херсон, който беше наводнен от по-ранното разрушаване на голям язовир в окупираната  от Русия територия.