Според западни дипломати и военни стратези Украйна може да не успее да събере ресурси за започване на значителна контраофанзива до 2025 г., пише Wall Street Journal.

Сега силите на Киев се окопават и може да се окаже, че ще продължат да се опитват да спрат по-нататъшния напредък на Русия.

Миналата седмица президентът Володимир Зеленски нареди изграждането на широка мрежа от укрепления на бойното поле, които да помогнат на войските да удържат линията. В Деня на въоръжените сили на 6 декември Зеленски призна трудността на борбата за възвръщане на окупираните територии, но призова за постоянство. "Има ли наистина алтернатива? Не", заяви той във видеообръщение.

Това е рязка промяна в настроенията в сравнение с началото на тази година, когато Киев, подкрепен от успехите при отблъскването на по-ранните руски настъпления и с помощта на западни оръжия, започна да изтласква руските войски от близо 20 % от украинската територия, която те окупираха. Съюзниците на Украйна се надяваха, че ще успеят да нанесат достатъчно щети на руските сили, за да може президентът Владимир Путин да сметне войната за безсмислена и да се съгласи на приемливи за Киев преговори.

WSJ цитира сержант от пехотата на фронтова позиция, който заявява, че в докладите си до хората у дома не е честен за това как се развиват военните усилия. "Какъв е смисълът?", споделя той.