Турският президент Реджеп Тайип Ердоган задълбочава военната подкрепа на страната си за Украйна, като същевременно поддържа отворена линия за комуникация с руския си колега Владимир Путин – отношения, които помогнаха да се продължи износа на украинско зърно тази седмица – докато той се опитва да разшири ролята на Турция като регионална сила, пише The Wall Street Journal в материал, представен без редакторска намеса.

През последните месеци най-известният производител на оръжия в Турция, Baykar, направи първа копка на нова фабрика в Киев, която ще удвои капацитета си за производство на въоръжени дронове. Миналия месец Турция достави нова корвета на украинския флот на церемония, на която присъстваха украинският министър на отбраната Олексий Резников и първата дама Олена Зеленски. Корабът от клас Милгемм сега е най-големият в украинския флот, който се разширява, за да предизвика господството на Русия в Черно море и показва нарастващото влияние на Турция.

Турция също така достави бронежилетката, носена от президента Володимир Зеленски, заедно с бронежилетки и военни превозни средства за украинските сили. И когато Путин заплаши да наложи отново блокада върху износа на зърно от Украйна през Черно море, Ердоган се намеси, за да продължи потока на важни доставки и да намали скока на световните цени на храните.

По този начин Ердоган демонстрира мястото на Турция като все по-важен регионален играч, задача, улеснена от един ключов елемент: решението му да позволи все по-голям приток на руски пари в Турция, след като санкциите на Запада отрязаха Москва от голяма част от световната икономика.

Турският президент вече е един от малкото световни лидери, които редовно разговарят с Путин, обещавайки да увеличи търговията с Русия въпреки санкциите, наложени след началото на войната и осигурявайки важен освобождаващ клапан.

"Привидно е несъвършено, но перфектно по отношение на прокарването на собствените интереси на Турция в контекста на баланса, който се опитва да постигне между Русия и Украйна“, коментира Алпер Коскун, бивш ръководител на международната сигурност в турското външно министерство.

Украйна също не изглежда да се притеснява твърде много, докато доставките на оръжие от Турция продължават да текат. "Разбираме положението на Турция като нещо като посредник между нас и Русия“, заяви генерал-майор Володимир Хаврилов, заместник-министър на отбраната на Украйна, в интервю в Киев.

Войната в Украйна даде възможност на Турция да развие своята нарастваща отбранителна промишленост, като същевременно подобри своите външнополитически позиции, след като проведе поредица от прокси войни с Русия в Сирия, Либия и региона на Южен Кавказ. Ердоган не крие глобалните си стремежи, продавайки произведени в Турция дронове на 24 страни по света, изграждайки дипломатическо влияние в Централна Азия чрез съвет на тюркските държави и задълбочавайки отношенията с редица близкоизточни сили тази година в широко дипломатическо нулиране.

В центъра на новите военни доставки на Турция за Украйна е доставката на десетки дронове Bayraktar TB2, които бяха от съществено значение за първоначалната съпротива на Украйна срещу руската инвазия, взривявайки руски военни конвои и потапяйки руски военни кораби. Дроновете се оказаха толкова ефективни при избягването на руската противовъздушна отбрана, че украинците написаха песни и отпечатаха тениски, прославящи ги като символ на съпротивата на страната.

Новата фабрика на Baykar за 100 милиона долара с площ от 30 000 квадратни метра в Украйна е готова да сглабя пълната гама дронове на компанията в рамките на около три години, каза нейният главен изпълнителен директор. Очаква се фабриката да удвои сегашния производствен капацитет на компанията, който в момента възлиза на около 200 TB2 дрона годишно, каза той.

Новината за изграждането на фабриката не зарадва руските власти, които заплашиха да атакуват новото съоръжение. Изпълнителният директор на Baykar Халук Байрактар ​​отхвърли заплахите в интервю в Истанбул.

"Този ​​проект е между Украйна и Турция. Това не е работа на другите“, каза той.

Г-н Байрактар ​​и неговият брат, главният технологичен директор на компанията Селчук Байрактар, който е женен за една от дъщерите на г-н Ердоган, са постигнали статут на знаменитости в Турция благодарение на успеха на дроновете във войната в Украйна и други конфликти. Този успех спомогна за предизвикване на лудост от нови поръчки от страни по целия свят, включително от съюзниците на Организацията на Северноатлантическия пакт Румъния и Полша. На изложение за отбранителна промишленост в Истанбул миналия месец Халук Байрактар беше заобиколен от тълпа фенове, искащи автографи. Той услужи на няколко почитатели, преди помощниците да го отведат за срещи с гостуващи високопоставени лица.

Байрактар ​​е откровен в подкрепата си за Украйна, обещавайки никога да не продава дронове на Русия, като изглежда, че заема позиция, независима от политиката на турското правителство, която подчертава важността на отношенията както с Русия, така и с Украйна. Ръководителят на агенцията за отбранителна промишленост на Турция каза пред The ​​Wall Street Journal по-рано тази година, че Анкара трябва да бъде предпазлива при продажбата на нови оръжия на Украйна, част от по-широк подход за опит за постигане на мир.

"Аз не съм представител на правителството. Аз съм мениджър на Baykar“, заяви той, попитан за опитите на Турция да балансира връзките си с Украйна и Русия.

Украинското правителство понякога се дразни от опитите на Турция да се постави в ролята на посредник.

Украински официални лица публично обвиниха Турция, че купува откраднато украинско жито от Русия по-рано тази година. Турция заяви, че разследва твърденията. Министърът на отбраната на Украйна миналия месец каза, че турските институции са отхвърлили ново украинско искане за 200 000 комплекта бронежилетки, които да допълнят стотици хиляди други, доставени тази година от турски производител. Турски официални лица не отговориха на искане за коментар по въпроса.

Киев също е наясно как Ердоган преди това разшири военните си връзки с Русия и със самия Путин, често за ужас на САЩ. Срещу Турция бяха наложени и американски санкции, когато през 2017 г. турският президент одобри закупуването на руските системи за ПВО С-400.

Огневата мощ, която Турция предоставя обаче, ограничава критиките. По-специално, безпилотните самолети Bayraktar TB2 продължават да играят значителна роля във войната в Украйна, въпреки че сега преобладават артилерийски баражи в източната част на страната, заявиха официални лица. Изтекли видеозаписи на удари с дронове TB2, често срещани в медиите по-рано по време на войната, продължават да се появяват, макар и с по-бавна скорост. Видео от 31 август, публикувано от украинска организация с нестопанска цел, която събира пари за закупуване на дронове за военните, изглежда показва удар с дрон срещу руски танк.

"Русия разположи много сложни и модерни системи за противовъздушна отбрана“, каза ген. Хаврилов. "Това създаде редица предизвикателства за Bayraktar и затова трябва да се адаптираме и използваме по правилния начин.“