Abrams са един от най-модерните танкове в света и те осигуряват такива технически предимства, каквито по-старите машини не могат.

Първите произведени в САЩ танкове Abrams A1 пристигнаха в Украйна, за да помогнат на войските, провеждащи контранастъпление, съобщи президентът Володимир Зеленски в понеделник. Сега въпросът е колко бързо могат да бъдат въведени в бойните формации и какво влияние ще имат върху ситуацията на бойното поле, пише The Wall Street Journal в материал, представен без редакторска намеса от "Фокус".

Съвременните западни танкове и друга бронирана техника се превърнаха в тема на дебат между украинските военни лидери и техните поддръжници в Пентагона. Някои представители на американското военно ведомство искат Киев по-активно да използва тази военна техника в битки.

Украинските военни командири първоначално се опитаха да следват американските препоръки, но не успяха, защото руснаците поставиха минни полета и нанесоха въздушни удари. След това смени тактиката и реши да действа бавно и постепенно, като си навлече критики от някои западни наблюдатели.

Независимо от това, Abrams, като един от най-модерните танкове в света, има определени технически предимства и може да донесе повече ползи на Украйна, отколкото други западни танкове. Доставката на тези машини също така укрепи морала на украинските войски.

"Abrams вече са в Украйна и ние се готвим да подсилим нашите бригади с тях“, написа Зеленски в Telegram, като добави, че е благодарен на съюзниците за изпълнението на договореностите и се надява да "разшири географията на доставките“.

"Продължаваме напред“, написа Зеленски.

Пристигането на американски танкове е добре дошло, но украинските лидери признават, че през четвъртия месец от офанзивата е малко вероятно тези машини да променят значително характера на боевете.

Ръководството на Министерството на отбраната на САЩ многократно е предупреждавало, че няма вид оръжие, което да може самостоятелно да обърне хода на военните операции поради своите усъвършенствани характеристики.

Наближава времето на есенните дъждове, а с тях и разпутицата, когато за танковете ще бъде много трудно да маневрират през полета, подгизнали от кал. Нещо повече, първите месеци на контранастъплението, когато Украйна напредваше с германски Leopard и американски бронетранспортьори, показаха, че западната бронетехника е основна цел за руснаците. Дроновете често засичат бронирани превозни средства, предавайки информация за насочване към артилерията и атакуващите хеликоптери, които ги бомбардират.

Генерал-майор Кирило Буданов, който ръководи военното разузнаване ГРУ, наскоро каза в интервю за уебсайт за военни новини, че минните полета са се превърнали в основна пречка за верижните машини като танкове. Според него дори минимални щети могат да повредят ролките и релсите и след това машината спира, предотвратявайки по-нататъшния напредък.

Буданов заяви,, че сега тежкобронираните машини се използват главно за превоз на личен състав, но почти никога не участват в битки.

Говорейки за танковете Abrams, генералът каза: "Те трябва да се използват само за определени цели, за извършване на добре подготвени операции. И ако се използват на фронтовата линия в битка с конвенционални комбинирани оръжия, те няма да издържат много дълго на бойното поле“.

Бившият командир на британските танкове Бен Бари, сега специалист по сухопътна война в Лондон в Международния институт за стратегически изследвания, заяви, че Abrams ще има въздействие с множество предимства, особено в сравнение с по-старите танкове Leopard 1., които Украйна получи. Той обаче отбеляза, че за украинците ще бъде по-трудно да поддържат и ремонтират тези танкове.

"Abrams има феноменално ускорение в сравнение с други танкове и следователно е по-трудно да се нокаутират", казва Бари. "Въпреки това, украинците трябва да ги използват внимателно и предпазливо, а сухопътните сили трябва да имат способността да се противопоставят на вражеските дронове и да използват техните собствени дронове в реално време на тактическо ниво на локално ниво, на ниво рота и взвод“.

През януари, след многобройни откази, САЩ обещаха да изпратят 31 танка Abrams. В същото време европейските съюзници обещаха да доставят на Германия танкове Leopard 2. Украинските военни се обучават на танкове Abrams от пролетта, а Леопарди са на бойното поле от много месеци.

Освен това САЩ се съгласиха да предоставят на Украйна изтребители F-16, за които Киев искаше отдавна. Но тези самолети няма да се появят в украинското небе до зимата. А миналата седмица Байдън каза на Зеленски, че САЩ ще прехвърлят малък брой ракети ATACMS с наземно изстрелване на Киев.