Докато украинските войници с месеци се обучаваха да използват новите западни танкове и оборудване за очакваната контраофанзива, руските сили строиха отбранителни съоръжения, за да ги спрат, пише The Wall Street Journal в материал, представен без редакторска намеса от "Фокус“.

Сателитните изображения показват, че руснаците са изградили сложна мрежа от препятствия – включително противотанкови ровове, бетонни бариери, известни като зъбите на дракона, и слоеве от модерни минни полета – в Южна Украйна, където се очаква Киев да атакува.

За да бъде успешна дългоочакваната офанзива на Украйна, нейните войски ще трябва да намерят път през тези линии.

"Журито все още е навън“, заяви наскоро генералният секретар на Организацията на Северноатлантическия пакт Йенс Столтенберг, предупреждавайки да не се подценява Русия в битката. "Руснаците успяха да вкопаят дълбоки отбранителни линии.“

Укрепленията, които Русия е изградила, са предимно в южните райони на Запорожие и Херсон, за които анализаторите смятат, че Украйна ще постави като цел на своите атаки. Руското министерство на отбраната заяви в понеделник, че неговите сили са отблъснали украинските атаки предишния ден по фронтовата линия на изток, в района на Южен Донецк. Украинските власти не коментираха веднага изявлението на Москва.

Американски служители казват, че вярват, че украинските войски могат да навлязат достатъчно на юг, за да прекъснат сухопътния мост между Русия и Крим, който Москва окупира от 2014 г. и използва като плацдарм за инвазията си миналата година.

Въпреки това американски служители нарекоха защитата на Русия "значителна и предизвикателна“.

Но физическите пречки са толкова добри, колкото и войските, които ги обслужват, казват военните стратези. Без решителни, реактивни сили всички тези окопи, блокади и минни полета ще забавят, но няма да спрат обучените, добре оборудвани нападатели.

Миналата есен Киев разби руските войски в североизточния район на Харков. Войските на Киев успяха, защото руснаците не бяха издигнали физически препятствия и войските им бяха твърде малко на брой, за да се противопоставят на силно мобилните украински сили.

Оттогава Русия е мобилизирала стотици хиляди мъже. Много от тях са слабо мотивирани и имат само елементарна подготовка, но Москва се надява техният брой да се окаже решаващ.

"Те може да не са най-добре обучените и координирани войски, но те са там“, казва Скот Бостън, старши анализатор по отбраната в Rand, базирана в Калифорния глобална изследователска организация.

Независимо че руската пехота може да няма задълбочено обучение, инженерните й сили имат.

"Едно място, където руските войски са доста добри, е полевото инженерство“, посочва Били Фабиан, бивш стратег на Пентагона и офицер от пехотата на американската армия.

Бариерите, създадени от Русия, включват множество линии от окопи, много изрязани на зигзаг, от които защитниците могат да стрелят по нападателите под няколко ъгъла. Те също така са проектирани с резервни защити наблизо, към които войските могат да бъдат обучени да отстъпят и да продължат да се бият.

Позициите на оръжията се установяват доста предварително с вече забелязани цели, така че стрелците не трябва да се занимават с изчисляване на обсега на стрелба, както правят войските в движение.

"Те позволяват на по-малко компетентна сила да се справи по-добре, отколкото би могла иначе, и я правят по-трудна за пробив“, казва Фабиан.

Украйна се стреми да обърка и изтощи руските войски, използвайки това, което стратезите наричат оформящи операции. Те имат за цел да подкопаят защитниците и да улеснят малко трудната задача на нападателите.

През последните седмици част от руски граждани, воюващи за украинците, извършиха няколко нахлувания в руския граничен регион Белгород, оказвайки натиск върху Москва да изтегли войските си от фронтовите зони в Украйна.

Украйна също нанася удари зад руските линии, използвайки западни оръжия с голям обсег, за да поразява складове за гориво и командни центрове. Киев използва същата стратегия миналата есен, прекъсвайки линиите за доставки на руските войски в южния град Херсон. Москва се оттегли от града през ноември.

Пенсионираният генерал-лейтенант Бен Ходжис, бивш командир на американската армия в Европа, казва, че ударите по логистиката - което лишава войските от основни доставки, като боеприпаси – са един от начините, по които Украйна е подкопала предимството на Русия в жива сила.

"Препятствията са ефективни само ако са покрити с огън“, каза той.

По думите му, Украйна няма да има нужда да прониква през руската отбрана на широк фронт и вероятно ще концентрира усилията си на няколко места.

"Те трябва да постигнат дълбоко проникване в две или три области, за да изолират Крим“, казва Ходжис. "Предвиждам, че те ще натрупат огромна бойна мощ в определен район.“

"Ще има загуби“, добави генералът. "Ще бъде предизвикателство.“

Силите на Украйна вероятно ще се стремят да започнат атаки, които или убиват, или изплашват пехотата, защитаваща окопите. Ако успеят да направят това, те ще използват специализирано инженерно оборудване като бронирани булдозери и мостополагачи, за да пресекат пролуките.

Булдозерите или сапьорите могат да избутат настрани или да разрушат зъбите на дракона. Минните полета се разчистват бавно, но Украйна получи специализирани превозни средства за справяне с тази деликатна задача.

Отбрани като тези, които Русия изгради, не се нуждаят от много персонал навсякъде. Множеството линии са изградени на принципа, че предната линия от окопи, обслужвана от пехота, трябва да може да забави атака достатъчно дълго, за да пристигнат подкрепления от други места.

За Русия това изисква както пехота, която ще остане да се бие, така и мобилни бронирани бригади, които могат бързо да се разположат като подкрепления в достатъчен брой.

Ако украинските войски преминат през минните полета, Русия ще бърза да докара танкове и бронетранспортьори в района в големи количества. Това може да се окаже предизвикателство за Москва, която разчита в голяма степен на влакови линии, за да премести своите сили и оборудване.

Дали Москва разполага със силни сили за реагиране е една от големите неизвестни, пред които е изправен Киев. Ако Русия е достатъчно гъвкава, тя може да спре нападателите на Украйна, или да ги скове. Целта на защитника е да принуди нападателите да атакуват многократно, като ги измори и дори ги принуди да извикат резерви, за да постигнат пробив.

"Хората забравят, че така наистина изглежда войната“, казва Марк Кенсиан, старши съветник в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон.

Той сравни ситуацията в Украйна с войната между Иран и Ирак от 80-те години на миналия век, когато Ирак атакува Иран, Иран контраатакува и битката изпадна в дългогодишен застой на окопна война.

Ирак установи дълга фронтова линия, използвайки три отбранителни линии: пехота в окопи, подкрепена от бронирани части, подсилена от високомобилни части на Републиканската гвардия. Пехотата на Багдад се задържа достатъчно дълго, за да нахлуят подкрепленията на Републиканската гвардия, а Иран никога не е пробивал отбраната на Ирак, припомня Кенсиан.

"Пехотата трябваше да бъде достатъчно добра, за да удържи линията, докато пристигне подкрепление“, пояснява той. "Те трябва да отговарят на минимални изисквания.“