Китайският лидер Си Дзинпин готви визита в Москва и среща с руския президент Владимир Путин през следващите месеци, съобщава The Wall Street Journal, като се прозовава на свои запознати източници. Изданието посочва, че това ще бъде символичен момент, тъй като руският държавен глава се опитва да застане начело на борбата срещу оглавявания от САЩ световен ред.

Пекин обяви, че иска да играе по-активна роля за прекратяване на конфликта, а хората, запознати с плановете за пътуване на Си, споделят, че срещата с Путин ще бъде част от натиска за многостранни мирни преговори и ще позволи на Китай да повтори призивите си да не се използват ядрени оръжия.

Западните столици изразиха скептицизъм относно дипломатическата инициатива на Китай, чиито общи очертания бяха прегледани за първи път миналата седмица от първия дипломат на страната Ван И на Мюнхенската конференция по сигурността.

Уговорките за посещението са на ранен етап и датата не е финализирана, отбелязват източниците. Си може да посети през април или в началото на май, когато Русия празнува победата си над Нацистка Германия във Втората световна война, събитие, което Кремъл използва миналата година, за да оприличи избраните лидери на Украйна с нацисти.

Междувременно Ван И трябва да посети Москва във вторник, за да обсъди отношенията между Китай и Русия и "международни и регионални горещи въпроси от общ интерес“, съобщиха от китайското външно министерство. Ван вероятно ще обсъди пътуването на Си, докато е в Москва.

В Германия Ван И анонсира, че Китай ще издаде позиция за Украйна тази седмица, на първата годишнина от руската инвазия.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба, говорейки в централата на НАТО във вторник, разкри, че се е срещнал с китайския дипломат и е чул ключови елементи от плана на Китай. Той заяви, че Киев чака пълния текст, преди да направи заключения, но подчерта, че принципът на териториалната цялост трябва да бъде крайъгълен камък.

"Защото, ако някоя страна помогне на Русия да унищожи териториалната цялост на Украйна, тогава принципът е подкопан и посланието е ясно: всеки друг може да направи това във всяка друга конкретна ситуация на картата на света“, посочи той.

Всяка публична промяна към по-неутрална позиция би представлявала значителна промяна за Пекин. Си и Путин се срещнаха седмици преди войната в кулоарите на Зимните олимпийски игри, като издадоха съвместно изявление, оспорващо водения от САЩ световен ред и декларирайки приятелство "без ограничения“.

Оттогава Пекин предостави дипломатическа подкрепа на Москва и икономическо спасение на фона на западните санкции. Китай купува руски нефт и газ и продава микрочипове и други съвременни технологии, които имат военна употреба, отбелязва WSJ.