САЩ са близо до одобрението за предаване на ракетна система с голям обсег за Украйна, са заявили американски и европейски служители, докато Русия се бори с вълненията във военното си ръководство и несигурността на бойното поле, съобщава The Wall Street Journal. 

Армейската тактическа ракетна система, или ATACMS, има обхват от около 300 км, достатъчен за украинските сили да ударят руски цели далеч зад фронтовите линии. Президентът на САЩ Джо Байдън не е подписал прехвърлянето, отчасти поради загриженост сред американски служители, че Украйна може да го използва ракетите, за да удари руска територия и да ескалира конфликта в по-широка война със Запада. 

Длъжностните лица са заявили, че въпросът очаква одобрение на най-високо ниво. Но източниците на американската медия в САЩ и Европа са забелязали признаци, че предишните неохотни групи на американското правителство, а именно Белият дом, виждат спешна необходимост от укрепване на битката на Украйна през следващите седмици.

Но на фона на вътрешните сътресения в Русия, където през миналата седмица основателят на наемните сили на "Вагнер" организира неуспешен бунт, американски и европейски служители са признали, че сега може да е моментът да се "натисне газта". 

Високопоставен представител на украинската отбрана е заявил пред The ​​Wall Street Journal, че Киев е получил положителни знаци през последните седмици, че САЩ са се съгласили със системата ATACMS. Украински официални лица твърдят, че ракетите с голям обсег са необходими, отчасти, за да ударят Крим, полуостровът, окупиран от Русия, който руските сили използват като база за изстрелване на ирански БпЛА, според публични изявления на САЩ и техните европейски съюзници. 

Съветът за национална сигурност на Белия дом и Пентагонът не са отговорили веднага на искане за коментар от страна на The ​​Wall Street Journal.