САЩ планират да наложат санкции на руския бизнесмен Владимир Потанин, съобщи американското издание The Wall Street Journal, позовавайки се на официални лица.

Очаква се Вашингтон да обяви ограничения срещу предприемача в четвъртък, 15 декември. Ограничителните мерки ще засегнат холдинга "Интеррос“, както и Росбанк, но минно-металургичната компания "Норилски никел“, президент на която е Потанин, няма да попадне под санкциите.Според изданието съпругата на бизнесмена Екатерина също ще попадне в "черния списък“.

Потанин и преди е бил обект на санкции - във Великобритания. Той придоби богатството си заедно с няколко други олигарси, свързани с Кремъл, по време на противоречивите приватизации през 90-те години на миналия век, когато Потанин заемаше поста на вицепремиер.

Отбелязва се още, че няколко членове на руското правителство също ще бъдат включени в новия пакет от санкции.

Последните антируски ограничения бяха въведени от американските власти миналата седмица. Те засегнаха руските Военнокосмически сили, 924-ти Държавен център за безпилотна авиация на Министерството на отбраната на Русия, Централната избирателна комисия на Русия и редица граждани на страната.