Корпусът на морската пехота на САЩ отбеляза откриването на нова база на най-западния тихоокеански остров на Америка, докато Пентагонът пренасочва силите си към противодействие на Китай, който Вашингтон определи като нарастваща заплаха за сигурността на САЩ, пише The Wall Street Journal.

Първата нова морска база от 1952 г. все още е в процес на изграждане. В крайна сметка в нея ще бъдат настанени 5000 морски пехотинци, натоварени в краткосрочен план с възпирането и откриването на заплахи в региона.

В по-дългосрочен план базата в Гуам, на приблизително еднакво разстояние от Япония и Тайван, също трябва да се превърне в хъб за морските пехотинци за Северните Мариански острови, които да тренират за защита на тихоокеанските територии на САЩ, включително жизненоважни морски пътища, в случай на военен конфликт.

Тъй като опасенията на САЩ относно военната мощ на Китай и заплахата за Тайван нарастват, базата ще подготви повече морски пехотинци за потенциален конфликт в района на островите в Западния Тихи океан. Морските пехотинци ще бъдат по-близо до предните линии на потенциален конфликт, на разположение за бързо пътуване от остров на остров в малки екипи, въоръжени с противокорабни ракети, за да откриват, тормозят и унищожават вражески кораби. Новата база също ще намали зависимостта на САЩ от задържането на голям брой войски в Япония, където присъствието им понякога предизвиква съпротива от местните.

Ако има конфликт с Китай, морската пехота ще бъде сред първите сухопътни сили, които ще реагират.

"Не искаме да се бием, за да стигнем до битката. Искаме вече да сме вътре, така че ако има конфликт, резервните сили вече да са на предни позиции“, обясни генерал Дейвид Бергер, командир на морската пехота.

При липса на конфликт войските в Гуам биха могли да упражняват бойни стрелби, докато тези, разположени на Северните Мариански острови, биха могли да практикуват маневри и десанти, посочват американски военни служители.

 "Ролята на морските пехотинци в Гуам... е да засилят политиката на възпиране, която е в основата на нашата национална отбранителна стратегия“, пояснява генерал Бергер.

В четвъртък FA-18C Hornets извършиха прелитане и стотици морски пехотинци застанаха пред редици палми и Тихия океан и маршируваха пред висши служители на Гуам, включително губернатора. Представители на японската отбрана също присъстваха на събитието. Говорителите не назоваха Китай, но споменаха "предизвикателствата в света“.

Въпреки фанфарите по време на церемонията по именуване в четвъртък, базата е на повече от година от това да започне да функционира напълно. В момента там са разположени по-малко от 100 войници, като по-голямата част от останалите се очаква да пристигнат до декември 2024 г.

Редовното обучение на войски по втората островна верига е по-далеч, казаха представители на отбраната, вероятно по-близо до 2027 г. Адмиралът от ВМС на САЩ Фил Дейвидсън, бивш ръководител на Индо-тихоокеанското командване, по-специално прогнозира, че Китай може да се опита да атакува Тайван тази година. Военните все още трябва да изгладят логистиката, тъй като САЩ все още нямат инфраструктура, за да подслонят и поддържат всички войски, които искат да разположат в региона.

Гуам и близките му острови особено нямат пристанища за доставяне на големи товари и провеждане на някои тренировъчни упражнения. Отдалеченото местоположение затруднява изграждането и доставката на строителни материали, обясняват събеседници на изданието.

Много жители не са ентусиазирани от напрежението, което хиляди сили биха могли да поставят върху тяхната инфраструктура. Други се страхуват колко голямо военно присъствие би могло да промени островите, които са икономически насочени към туризма.

В Тиниан, например, остров на север от Гуам, все още осеян с японски противовъздушни убежища, използвани по време на Втората световна война, хиляди подписаха петиции, противопоставящи се на плановете на САЩ да провеждат учения там, заявявайки, че се страхуват от присъствието на американски войски повече от китайски атаки, заяви кметът на Тиниан Едуин Алдан.

С течение на времето, чрез поредица от срещи със САЩ за това как ще изглежда военният отпечатък, повече хора прегърнаха промяната, все пак казва Алдан. В дните преди церемонията генерал Бергер пътува до Северните Мариански острови Сайпан и Тиниан, за да се срещне с правителствени служители.

Първоначално "хората бяха разочаровани, че ще има активни бомбардировки“, заяви г-н Алдан. Но САЩ намалиха мащаба на ученията. Сега, каза той, жителите и правителствените служители казват: "Нека работим заедно, за да можем да имаме достъп [до инфраструктурата на САЩ]. Имате достъп и ние можем да го споделяме съвместно, независимо от разходите.“

Гуам е в обсега на ракетен удар на Китай и се смята, че е в обхвата на Северна Корея. Учение по военни игри, разработено от базирания във Вашингтон Център за стратегически и международни изследвания и публикувано по-рано този месец, заключава, че Гуам е уязвим на китайска атака и че американската армия трябва да укрепи защитата си. През 2022 г. САЩ преместиха противоракетна система, известна като Terminal High Altitude Area Defense или THAAD, от базата на военновъздушните сили Андерсен на Гуам в Камп Блаз, новоименуваната морска база, за да подобри отбраната си там.

Нарастващото американско военно присъствие на Гуам се подготвя поне десетилетие. Това започна през 2012 г., след като Япония поиска от САЩ да изтеглят част от войските си от Окинава и набра сила през 2018 г., след като стратегията за национална отбрана на САЩ определи Китай като първостепенна заплаха за интересите и сигурността на САЩ в региона. Япония и САЩ финансират проекта на стойност 8,7 милиарда долара, като САЩ плащат по-голямата част от разходите.

Има приблизително 10 000 американски войници, разположени в Гуам, в сравнение с приблизително 26 000 по време на Студената война, казват американските военни служители. Преди Кемп Блаз морските пехотинци населяваха казарми на острова от 1946 до 1992 г., когато САЩ започнаха да намаляват присъствието си.

Кемп Блаз е кръстен на Бриг. Ген. Висенте "Бен“ Томас Гаридо Блаз, който оцелява в японски затворнически лагер по време на Втората световна война и става най-високопоставеният чаморо в Корпуса на морската пехота, както са известни коренното население от Марианските острови, както и делегат на Гуам в Конгреса от 1985 до 1993 г. Ген. Блаз почина през 2014 г. Двамата му внуци и сестра му бяха на церемонията в четвъртък.

Американските военни активираха Кемп Блаз през октомври 2020 г. и трябваше официално да го представят на обществеността скоро след това, но церемонията беше отложена два пъти поради пандемията, преди най-накрая да се проведе в четвъртък.