Правителството на САЩ подозира китайската компания за кранове Shanghai Zhenhua Heavy Industries (ZPMC) в шпионаж, съобщава американският вестник The Wall Street Journal.

Според доклада, кранове, произведени от ZPMC, които са разположени в редица американски пристанища, биха могли да ги използват за шпионаж. Източници от администрацията на президента на САЩ Джо Байдън предупреждават, че по отношение на китайските кранове има пропуски в безопасността.

"Намерихме, бих казал, дупки и уязвимости, които са били там през цялото време“, поясни адмирал Джон Ван на изслушване в Конгреса.

Операторите на американските пристанища отбелязват, че китайските кранове са оборудвани с модеми, които са предназначени за "услуги за диагностика и наблюдение“.

"Не сме сигурни кой е инсталирал модемите, тъй като бяха включени, когато ги видяхме за първи път в Китай. Тези компоненти не допринасят за работата на крановете или морската инфраструктура и не са част от съществуващия договор между ZPMC и приемащото пристанище на САЩ“, се посочва в доклада.

Основното производствено съоръжение на ZPMC се намира близо до Шанхай и е в непосредствена близост до корабостроителницата, където се строят военни кораби за Пекин. Според правителството на САЩ ZPMC многократно е искала дистанционен достъп до кранове и друга морска инфраструктура в САЩ. Много ZPMC кранове се използват и в Европа, подчертават от редакцията.