САЩ може да обявят предоставянето на новия пакет военна помощ за Украйна още в петък, 3 февруари, съобщава американското издание The Wall Street Journal, като се позовава на източници.

САЩ се готвят да предоставят на Украйна пакет от военна помощ на стойност 2,2 милиарда долара, който се очаква да включва за първи път ракети с по-голям обсег, съобщи по-рано Reuters, позовавайки се на двама американски служители, пожелали анонимност.

Става дума за бомби GLSDB с малък диаметър, изстрелвани от земята с обсег около 150 км. В същото време, според агенцията, САЩ са отхвърлили исканията за доставка на Киев на ракети ATACMS с обсег до 300 км.

Според Reuters новият пакет военна помощ може да бъде обявен още тази седмица. Директно от складовете на Пентагона в Киев ще бъдат прехвърлени оръжия за 400 милиона долара. Останалата част от сумата - 1,725 ​​милиарда долара - ще бъде разпределена като част от Инициативата за подпомагане на сигурността на Украйна (USAI), която включва сключването на съответни договори с производители от Министерството на отбраната, вместо да предоставя на Украйна средства, които вече са на разположение на Съединените щати. Чрез USAI Вашингтон, по-специално, възнамерява да закупи GLSDB за Киев.

Като цяло следващият транш ще включва и други боеприпаси и активи, включително спомагателно оборудване за системи за противоракетна отбрана Patriot, противотанкови системи Javelin, бронирани превозни средства с повишена противоминна защита от клас MRAP (Mine-Resistant Ambush-Protected) и управляеми ракети от семейството GMLRS.

Първият заместник-прессекретар на Белия дом Оливия Далтън заяви на редовен брифинг на 31 януари, че Съединените щати може скоро да обявят нов пакет военна помощ на властите в Киев. Тя не предостави повече подробности.

Според Пентагона като цяло от началото на войната в Украйна САЩ са отделили над 27,1 милиарда долара за военна помощ на Киев.