САЩ ще изпратят щурмови самолети A-10 в Близкия Изток, които да заменят по-остарелите като част от усилията на Пентагона да прехвърли по-усъвършенствани изтребители в Тихоокеанския регион и Европа с цел сдържане на Китай и Русия, съобщава американският всекидневник The Wall Street Journal, като се позовава на служителите във Вашингтон. Разполагането на А-10, насрочено за април, е част от по-широк план, който също призовава за запазване на "по-скромни“ военноморски и сухопътни сили в Близкия Изток.

Централното командване на САЩ, което ръководи операциите в региона, е взело решение да запази две и половина ескадрили реактивни изтребители, разкри високопоставен служител на отбраната.

Но тъй фокусът на Пентагонът е съсредоточен върху Китай и "загрижен“ от действията на Русия в Украйна, във ведомството са стигнали до заключението, че нямат достатъчно изтребители за сдържане и на двете държави. Ето защо ВВС са предложили в Близкия Изток да бъдат изпратени самолетите A-10, обясни пожелалият анонимност събеседник на изданието.

Според новия план ескадрила от A-10 ще бъде базирана в региона заедно с две ескадрили от F-15E и F-16. Разгърнатите в района ескадрили обикновено наброяват 12 самолета, поясняват от редакцията.

Критиците на A-10 казват, че самолетите, които са на четири десетилетия, са твърде уязвими и бавни, за да се борят с нарастващата заплаха от Китай. Но някои експерти казват, че те все още са полезни в Близкия Изток, включително срещу леко въоръжени бойци на милициите или срещу иранските военноморски кораби, което позволява на Пентагона да прехвърли модерните многоцелеви изтребители в Тихия океан и Европа.

"Идеята е да се прехвърлят най-подходящите самолети към Тихия океан за справяне с предизвикателствата с по-висока заплаха“, казва Лари Щуцрим, пенсиониран генерал-майор от военновъздушните сили, който е летял на A-10, F-16 и други самолети. "A-10 все още е подходящ за мисиите в Близкия Изток“, уверен е той.

Разполагането е част от по-всеобхватен секретен план, който предвижда и дислоцирането на два до три кораба, обикновено базирани в Близкия Изток, но не и самолетоносач, според служители, запознати с обсъжданията.

Освен това САЩ ще запазят два противоракетни батальона Patriot в Близкия Изток. Един батальон се състои от четири батареи Patriot, всяка от които може да има до осем пускови установки. САЩ ще продължат да държат около 2500 войници в Ирак и около 900 войници в Сирия, за да помогнат на местните партньори да се борят с "Ислямска държава“. Като цяло повече от 30 000 американски военни ще останат в региона.

Някои пенсионирани американски офицери обаче са загрижени, че подобни нива са недостатъчни, за да се справят с пълния набор от заплахи в Близкия Изток.