Администрацията на американския президент Джо Байдън подготвя нова програма, която може да забрани инвестициите на САЩ в определени сектори в Китай, нова стъпка за защита на технологичните предимства на страната по време на нарастващата конкуренция между двете най-големи икономики в света, съобщава The Wall Street Journal.

В доклади, предоставени на законодателите на Капитолийския хълм в петък, Министерството на финансите и Министерството на търговията отбелязват, че обмислят нова регулаторна система за справяне с инвестициите на САЩ в модерни технологии в чужбина, които биха могли да представляват риск за националната сигурност, според копия от докладите, разгледани от авторитетното американско издание.

В докладите се казва, че администрацията на Байдън може да забрани някои инвестиции, като същевременно потенциално събира информация за други инвестиции, за да се информира за своите бъдещи стъпки.

Въпреки че докладите не идентифицират конкретни технологични сектори, които администрацията на Байдън смята за рискови, се казва, че сектори, които биха могли да увеличат военния капацитет на съперниците, ще бъдат фокус на програмата.

Хората, запознати с работата по новата програма, очакват тя да обхване частни и рискови капиталови инвестиции в модерни полупроводници, квантови изчисления и някои форми на изкуствен интелект. Американските служители искат да попречат на американските инвеститори да предоставят финансиране и опит на китайски компании, които биха могли, например, да подобрят скоростта и точността на военните решения на Пекин.