Командирът на германските военновъздушни сили е събрал висшите си офицери на тайна среща миналия месец, за да обсъдят евентуалната доставка на най-мощните управляеми ракети на страната му за Украйна, пише The Wall Street Journal.

"Фокус“ представя превод на материала без редакторска намеса.

Оръжията с голям обсег могат да бъдат използвани за унищожаване на Керченския мост (Кримския мост), който свързва Русия с окупирания украински полуостров Крим, твърдят германските офицери.

Какво не знаеха: Руските шпиони записаха разговора им, който разкри секретни подробности за участието на Запада в Украйна. 38-минутният аудиозапис на дискусията е публикуван в интернет късно в петък от ръководителя на руската държавна телевизия RT.

Високопоставени германски служители са потвърдили автентичността на записа пред The Wall Street Journal и са заявили, че срещата се е състояла на комерсиалната, некриптирана платформа WebEx - инструмент за онлайн конференции. Един от служителите се е включил с мобилния си телефон от хотелска стая в Сингапур.

Срещата се е фокусирала върху това как Германия би могла да организира доставката и експлоатацията на крилатите ракети с далечен обсег Taurus, ако те бъдат изпратени в Украйна. Германският канцлер Олаф Шолц отказа да изпрати " Taurus" въпреки молбите на Киев и натиска в собственото му правителство.

В записа се чуват и официални лица, които твърдят, че Великобритания, Франция и САЩ държат войски в Украйна, за да помагат за експлоатацията на сложни западни оръжейни системи - нещо, което тези страни отричат.

Изтичането на информация донесе пропагандна победа на Кремъл, предизвика бурна реакция в Германия и може да влоши отношенията със съюзниците на Германия от Организацията на Северноатлантическия договор.

Това е и последният от поредицата инциденти, които подчертават уязвимостта на Германия от руски шпионаж. Високопоставен служител на германската служба за външно разузнаване (BND) наскоро беше арестуван по обвинения, че е шпионирал за Москва.

Длъжностни лица, запознати с германското разследване на изтичането на аудиозаписа, заявиха, че WebEx се използва широко от военните и други чувствителни служби в германското правителство. "Това би трябвало да е предупредителен сигнал", заявява един от високопоставените служители.

Миналата седмица Шолц заяви, че ракетите Taurus не могат да бъдат дадени на Киев, тъй като ще се наложи германски войници да помагат при експлоатацията им. Офицерите в изтеклия разговор обаче са обсъждали как украинците могат да бъдат обучени да използват системата самостоятелно.

Шолц отдавна е подложен на международен и вътрешен натиск да достави оръжието. В един момент Великобритания предложи да поеме и достави системата, за да помогне на канцлера да поддържа политиката си, че Германия не трябва да бъде въвличана пряко във военни операции.

Според политици и анализатори изтичането на информация намалява вероятността Германия да достави оръжието.

След изтичането на информация руски официални лица нападнаха Германия, че е обсъждала подробни атаки срещу руски цели, и заплашиха с ответни мерки, ако Берлин се включи във военните действия.

Изтичането на информация е много сериозно и ще бъде разследвано "много щателно, много интензивно и много бързо", заяви Шолц пред репортери по време на посещение във Ватикана в събота.

Германската служба за военно разузнаване започна разследване на всички въоръжени сили и свързаните с тях държавни служители, съобщи в събота говорител на правителството.

В записа началникът на германските военновъздушни сили, генерал Инго Герхарц, възлага на високопоставени помощници да подготвят презентация за министъра на отбраната за това как Германия може да достави Taurus на Украйна - и как Киев може да го използва, за да унищожи цели, включително складове за боеприпаси и Керченския мост.

Украйна разполага с подобни западни ракети - британската Storm Shadow и френската SCALP. Киев ги е използвал и преди, за да порази моста, но не е успял да нанесе трайни щети. Експертите твърдят, че по-мощната и с по-голям обсег на действие германско-шведска ракета Taurus, изстрелвана от въздуха, може да срине моста.

Германските офицери в записа посочват, че са анализирали в детайли как да атакуват този ключов елемент от инфраструктурата, и заявяват, че са необходими 10-20 ракети Taurus, за да се избегне руската противовъздушна отбрана и да се унищожи мостът.

"Няма реална причина да кажем, че не можем да направим това, зависи само от политическите червени линии", чува се как заявява генерал Герхарц.

Германия разполага със запаси от около 600 ракети Taurus, от които се смята, че около 500 са оперативни. Генерал Герхарц се чува да заявява, че Германия би могла да си позволи да достави 100 ракети на Украйна, които да бъдат доставени на два транша.

Той добавя, че Великобритания и Франция оказват натиск върху Германия да достави крилати ракети, тъй като самите те са изчерпали запасите си.

По време на изтеклия разговор генерал Герхарц заявява, че няма смисъл да се дават повече от 100 ракети на Украйна, тъй като оръжието не може да окаже съществено влияние на бойното поле, тъй като Украйна не разполага с достатъчно войски, за да спечели или дори да задържи територия.

Унищожаването на моста, свързващ Русия с Крим, би било стратегически и политически важно, но Украйна вероятно няма да може да последва сухопътна офанзива, смята той.

"Това няма да промени хода на войната, трябва да сме наясно с това", чува се как генерал Герхарц заявява.

Ракетите Taurus летят ниско, за да избягват радарите, и използват GPS, сателитни изображения, както и инфрачервени камери с изкуствен интелект, за да наблюдават терена и да се ориентират към целта без контакт с оператор.

Според изтеклия разговор на Украйна ще са ѝ необходими шест часа, за да изстреля ракета, след като получи разузнавателна информация за нова цел, ако персоналът ѝ е подходящо обучен и има достъп до всички необходими данни.

Военновъздушните сили на Германия са моделирали терена около бойното поле за оръжейната система и лесно биха могли да помогнат на украинските войски да заобиколят въздушната отбрана около ключови цели, включително Керченския мост, твърдят офицерите в разговора.

Тези топографски данни са описани като "само за германските очи" и споделянето им може да наруши ограниченията, наложени от германското правителство за участието му в конфликта, чува се един от офицерите.

Обучението на украинските оператори ще отнеме между две седмици и четири месеца в зависимост от нивото на прецизност и сложността на задачата, която ще им бъде поставена, твърдят офицерите, участвали в записания разговор.

Генерал Герхарц, единственият началник на въздушните сили на НАТО, който лично пилотира изтребители, се чува да казва, че канцлерът е настоявал всяка доставена ракета да се управлява без участието на въоръжените сили на Берлин.

Един от участващите генерали е чут да казва, че ракетите могат сравнително лесно да бъдат монтирани на украинските изтребители Су-24, които вече са оборудвани за разполагане на ракети Storm Shadow. Те могат също така лесно да бъдат монтирани на F-16, които Украйна се очаква да получи от НАТО тази година.

Американският военен персонал в Украйна може да помогне на местните войски да се справят с " Taurus", чуваме генерал Герхарц да казва. "Много хора с американски акцент се движат в цивилни дрехи" в Украйна, чува се да казва той.

Говорителка на руското външно министерство заяви в изявление, че Москва е поискала незабавни отговори от Берлин.

"Нашите исторически противници, германците, отново се превърнаха в наши заклети врагове", написа в социалните мрежи предишният президент и министър-председател на Русия Дмитрий Медведев, сега заместник-председател на руския Съвет за сигурност.