Боевете в стратегически важния украински юг се активизираха, а Русия твърди, че е осъществила напредък, докато Киев чака по-тежки оръжия от западните си съюзници, пише The Wall Street Journal в материал, представен без редакторска намеса от Агенция "Фокус“.

Руските сили изтласкаха украинските войски от фронтовата линия в южната област Запорожие в поредица от атаки на изток от река Днепър, заяви назначеният от Русия регионален служител Владимир Рогов.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи, че през изминалия ден руските сили са обстреляли 20 града и села по фронтовата линия в Запорожие. Той не потвърди никакъв руски напредък там.

Моментумът на Русия в последно време съвпада с появата на разногласия между западните съюзници на Киев относно това дали да доставят на Украйна произведени в Германия танкове. Германия се въздържа да обещае танкове Leopard 2 на среща на представители на отбраната миналата седмица, което я постави в противоречие с много от нейните съюзници от Северноатлантическия пакт, включително САЩ. Украйна казва, че се нуждае от по-тежки оръжия, включително танкове, за да си върне повече територия от руските сили и да осуети очаквана нова офанзива.

Докато Русия телеграфира за намеренията си да опита още един тласък за улавяне на инерцията на бойното поле, западни и украински военни анализатори наскоро подчертаха нарастващото значение на региона Запорожие за Украйна.

Украинска офанзива в южния регион може да разкъса на две части територията, окупирана от руските сили след нахлуването, разделяйки източните и южните райони на Украйна, които в момента държат руските войски. Може също да прекъсне много ценения сухопътен мост на Москва между Русия и Крим.

За Русия напредъкът в Запорожие може да повиши логистичния им капацитет на юг и да помогне на силите на Москва да навлязат по-дълбоко в Украйна.

Анализатори казват, че целта на Киев при нанасянето на жертви на руските сили в Източна Украйна е също така да оттегли войските от линиите в други региони, включително Запорожие.

Но почти една година битки също нанесоха тежки жертви на украинските редици. Президентът Володимир Зеленски заяви в неделя, че военното ръководство на страната е получило задачата да събере резерви, за да позволи на войниците, участващи в битка, да си починат. Зеленски не разкри подробности за процеса на мобилизация.

И Русия, и Украйна понесоха тежки жертви около източния град Бахмут. След месеци на неуспешни опити да превземат града, руските сили пробиха украинската отбрана в близкия град Соледар по-рано този месец в знак, че мобилизирането от Москва на 300 000 резервисти може да измести войната на изтощение в нейна полза.

Военни анализатори казват, че Русия вероятно ще се опита да използва новомобилизираните войски, за да постигне напредък, въпреки че някои смятат, че намаляващите запаси от боеприпаси на Русия могат да компрометират нейните офанзиви.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство смята, че руският висш генерал Валерий Герасимов, наскоро назначен да ръководи силите на Москва в Украйна, вероятно е взел мерки за подобряване на дисциплината сред руските сили, чийто морал е ударен от проблеми с оборудването, логистиката и обучението в средата на зимата, според руски войници и военни анализатори.

"Откакто той пое командването, офицерите се опитват да намалят нерегламентираната униформа, пътуването в цивилни превозни средства, използването на мобилни телефони и нестандартните прически“, разясняват от министерството в Twitter.

Руското външно министерство обяви в понеделник, че намалява броя на естонските дипломати, които могат да работят в Русия, в отговор на това, което нарече подобни ходове, предприети от балтийската страна. В изявление на министерството се казва, че посланикът трябва да напусне страната до 7 февруари при влошаване на отношенията.

Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков заяви, че има нарастващ риск от ескалация на войната предвид обещанията на Запада за нови оръжия за Украйна.

"Ескалацията е много опасен път и последиците от нея могат да бъдат непредсказуеми“, посочи Рябков. "Нашите сигнали не се вземат под внимание и враговете на Русия продължават да повишават залозите“.

Русия многократно е предупреждавала срещу военна помощ от Запада за Украйна. Докато президентът Владимир Путин отправи завоалирани ядрени заплахи срещу онези, които се опитват да се намесят в инвазията на Русия, официални представители на САЩ многократно заявяваха, че не виждат промяна в ядрената позиция на страната.