Русия е вкарала почти цялата си армия в Украйна, увеличавайки натиска по фронтовата линия в източната част на страната, но не успявайки да постигне пробив. Това заяви министърът на отбраната на Великобритания Бен Уолъс, цитиран в материал на The Wall Street Journal.

Изданието припомня как преди това украински официални лица предупредиха за нова руска атака, която да съвпадне с първата годишнина от нахлуването на Москва следващата седмица. Но някои западни служители казват, че офанзивата е малко вероятно да бъде едно единствено събитие. Руските сили удвоиха атаките по фронтовите линии в Източна Украйна през последните седмици, постигайки печалби след поредица от обрати миналата година.

"Сега смятаме, че 97% от цялата руска армия е в Украйна“, заяви Уолъс в предаването "Днес“ на BBC.

Руските сили се опитват да напреднат на всички фронтове, отбеляза той и добави: "Всъщност не забелязваме такова струпване на една единствена сила, която да пробие в голяма офанзива. Виждаме усилие за напредък и това струва огромна цена за руската армия“.

Украйна се опитва да удържи атаките, печелейки време за изграждане на собствените си сили за офанзива за отвоюване на територии, окупирани от Русия. Западните представители очакват Украйна да започне контранастъпление през пролетта.

Андрий Юсов, говорител на военното разузнаване на Украйна, коментира, че руските сили бързат да направят своя ход преди Киев да натрупа достатъчно бойна мощ за собствената си офанзива. "Руснаците разбират, че продължаването на украинската контранастъпление и операциите за освобождаване на нашите територии са неизбежни“, посочи той. "Ето защо врагът бърза“.

Боевете са особено ожесточени в източния град Бахмут, където украинските сили се съпротивляват на руските действия за обкръжаване на града.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че изтощителните битки на изток изчерпват капацитета на Русия да предприеме по-широка офанзива. Във вечерното си обръщение той призна, че ситуацията в източните райони на Донецк и Луганск остава изключително трудна.

"Трябва да разберем значението на тези битки“, изтъкна държавният глава. "Там сега се извършва безпрецедентното унищожаване на руския потенциал“.

Забележките на Уолъс дойдоха, след като САЩ и други съюзници проведоха двудневна конференция за увеличаване на военната помощ за Киев. Във вторник съюзниците обещаха повече системи за противовъздушна отбрана и обучение по време на разговорите на Контактната група за украинската отбрана. Украинският министър на отбраната Олексий Резников отбеляза, че дискусиите в сряда са били фокусирани върху предоставянето на танкове.

Непосредствен приоритет обаче са боеприпасите. Украинските войски са изразходвали толкова много боеприпаси срещу руските нахлуващите сили през последната година, че съюзниците на Киев не могат да отговорят на търсенето и трябваше да увеличат производството на амуниции.

Западните страни се надяват разхода на боеприпаси на Киев чрез подобряване на украинската тактика и координация чрез обучение, обясни министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин.

"Русия продължава да изпраща нови части в битката“, отбеляза той пред репортери в централата на Организацията на Северноатлантическия пакт в Брюксел в сряда. "И тези хора са зле обучени и зле оборудвани и поради това ги виждаме да понасят много жертви.“

Руското военно-промишлено производство също се опитва да бъде в крак с войната, посочват от Министерството на отбраната на Обединеното кралство в сряда. Ведомството насочва вниманието към излъчеба по телевизията среща миналия месец, на която руският президент Владимир Путин критикува вицепремиера, отговарящ за отбранителната промишленост, че "се заблуждава“.

"Производството почти със сигурност не отговаря на изискванията на Русия за осигуряване на ресурси за кампанията в Украйна и възстановяване на нейните дългосрочни изисквания за отбрана“, отбелязва британското военно ведомство.

Путин призова Министерството на извънредните ситуации да подобри системата за гражданска защита на страната в забележки, излъчени по държавната телевизия.

Междувременно държавните информационни агенции съобщиха, че горната камара на руския парламент, Съветът на федерацията, ще проведе заседание на 22 февруари, ден след като Путин трябва да произнесе обръщение към нацията преди първата годишнина от началото на военната интервенция в Украйна.