Тази седмица неизвестна руска екологична публикация оспори хода на Кремъл да се откаже от екологичните ограничения на страната, така че нейните военни да могат да провеждат учения на далечен остров в Северния ледовит океан, пише The Wall Street Journal в материал, представен без редакторска намеса.

Писателите без съмнение имат смелост, но пропуснаха по-голям проблем. Островът, осем часови зони източно от Москва и дом на някои от най-големите природни чудеса на Земята, принадлежи на САЩ.

Докато Владимир Путин води незаконната си война срещу Украйна, той избягва неудобните истини от съветското минало на Русия. Сред тях Русия държи територията на САЩ от 1924 г.

Само веднъж в историята си САЩ са отстъпили контрола над своята територия на враждебна сила. Това беше за мародерските сили на друг Владимир – Ленин – и това е сагата за изгубените арктически острови на Америка. Те остават под руски контрол и САЩ трябва да си ги поискат обратно.

Преди сто години болшевишките поддръжници на Ленин на съветската канонерка "Червения октомври“ отнеха островите от американски заселници. Те арестуваха заселниците и ги задържаха години наред, като някои умряха в плен. Впоследствие силите на Йосиф Сталин използват островите, за да затварят и изтезават дисиденти, включително шведския дипломат Раул Валенберг.

Днес островите са дом на модерна руска военна база, от която г-н Путин може да застраши американския суверенитет. Миналия месец ВВС на САЩ прехванаха руски бомбардировачи, заплашващи границите на Аляска, част от проекция на сила, където остров Врангел играе стратегическа роля.

На 12 август 1881 г. капитан Калвин Л. Хупър и неговият екипаж слизат на остров Врангел, необитаем остров с площ от около 2900 квадратни мили в Северния ледовит океан, на 270 мили северозападно от нос Лисбърн, Аляска. На брега на река Кларк Хупър и колегите му служители от американския морски параход Томас Коруин издигат американското знаме и завладяват острова.

Този ден Хупър беше в средата на Арктика, изпълнявайки задълженията си като командир на Беринговия морски патрул, част от Министерството на финансите, което по-късно ще стане брегова охрана. Като висш служител на Америка в младия окръг Аляска, Хупър беше и де факто губернатор на Аляска, натоварен със задачата да наблюдава територията, която беше формирана след закупуването от САЩ преди 14 години.

Хупър и неговият екипаж, включително натуралистът Джон Мюър, имаха нареждане от Конгреса да спасят американския изследователски кораб за Арктика, USS "Жанет“. В крайна сметка спасяването се провали, но както се случи, само седмици преди пристигането на "Корвин“ на остров Врангел, командирът на "Жанет“, Джордж Вашингтон Де Лонг и неговият екипаж – все още живи, но изоставили кораба след изпитание, хванати в капан в арктическия леден блок – откриха и поискаха близките острови Бенет, Хенриета и Жанет, които днес също се държат от Русия.

През следващите десетилетия американски и руски издания признават суверенитета на САЩ над Врангел. През 1921 г. островът приема първата група от постоянни заселници. Три години по-късно, на 20 август 1924 г., пристига съветската канонерка "Червения октомври" с пехотна рота на Червената армия. Вземайки 14-те американски заселници в плен, Червеният октомври ги прехвърля в плен в руското пристанище Владивосток, където остават години наред. По това време селището е било собственост на Lomen Brothers, компания от Ном, Аляска, за северни елени и капани, която заедно с щата Аляска поддържа претенциите си и до днес.

Приблизително с размера на Делауеър и Роуд Айлънд взети заедно, Врангел не е безплодна арктическа пустош. Освен руската си военна база, островът се отличава с най-голямата гъстота в света на бърлоги на полярни мечки и тихоокеански моржове, повече от 400 вида растения и 100 вида мигриращи птици, много от които застрашени. Той е бил дом на последните в света вълнисти мамути, праисторически същества, оцелели там до преди няколко хиляди години. Индикациите сочат, че това, което се намира под земята във Врангел, може да бъде не по-малко ценно, включително потенциално големи количества нефт, газ и други минерали.

Ако г-н Путин е забравил тази история, Джо Байдън може би си я спомня. Преди 30 години той ръководи дебата в комисията по външни отношения на Сената, по време на който сенатор Франк Мърковски (Републиканец, Аляска) заяви, че гласуването в полза на граничния договор между САЩ и Русия от 1991 г. по никакъв начин няма да накърни потенциалните бъдещи претенции на САЩ към островите. Сенатор Джеси Хелмс (Републиканец, Северна Каролина) също подчерта това, като каза: "Съмнявам се, че Държавният департамент ще се възползва от възможността да настоява за претенции на САЩ към петте острова – въпреки че правото на това е запазено.“

Днес тази възможност току-що се появи на земята.