Руската държавна компания "Лукойл" е намерила начин да продава своите петролни продукти в САЩ, без да нарушава международните санкции, разкрива The Wall Street Journal в свое изследване.

Рафинерия в Сицилия, собственост на втория по големина петролен и газов гигант в Русия Лукойл, действа като транзитен пункт за руския суров петрол, който в крайна сметка се озовава в САЩ под формата на гориво и други рафинирани петролни продукти.

Отбелязва се, че това е станало възможно благодарение на вратичка в санкционното законодателство, която позволява доставката на руски суровини в САЩ, при условие че те бъдат "трансформирани в чужди продукти“. Въпреки факта, че повече от 90% от нефта, преработен в Сиракуза, Сицилия, идва от Русия, крайният продукт вече се счита за италиански и може да се изнася свободно. От март 5 милиона барела петролни продукти са изпратени от този завод в САЩ, достатъчни да напълнят резервоарите на 7 милиона автомобила.

Руският нефт се транспортира до Сицилия с танкери на компанията "Совкомфлот", която е под санкциите на САЩ. Местоположението на корабите на тази компания в Италия се потвърждава от множество сателитни изображения.

Трябва да се отбележи, че Лукойл, за разлика от Газпром, не беше включен в санкционния списък на САЩ и все още продава продукцията си в 11 щата.