Саудитска Арабия е поискала помощ от САЩ за създаване на гражданска ядрена програма като условие за установяване на дипломатически отношения с Израел, съобщава американският ежедневник The Wall Street Journal, позовавайки се на източници.

От редакцията припомнят, че Вашингтон е посредник при установяването на дипломатически отношения между арабското кралство и еврейската държава. Източници твърдят, че Рияд е поискал съдействие и подкрепа от САЩ за създаването на собствено производство на гориво и система за обогатяване на уран.

"Ядреният въпрос е едно от най-големите - ако не и най-голямото – предизвикателства за Израел, и израелците трябва да обсъдят дали си струва цената на мира“, коментира пред вестника Йоел Гузански, старши сътрудник в Института за изследване на националната сигурност в Тел Авив.

"Кралството се ангажира с нормализиране на отношенията с Израел", заяви на свой ред Марк Дубовиц, главен изпълнителен директор на Defense of Democracies, пред The ​​Wall Street Journal. "Неговите изисквания към Вашингтон, дори и да изглеждат прекомерни на някои, са израз на опасения за сигурността , а не начин да се каже "не“ на Израел“.

През септември 2020 г. във Вашингтон с посредничеството на Съединените щати Израел подписа документи за нормализиране на отношенията с ОАЕ и Бахрейн, които на Запад бяха наречени Авраамови споразумения. Впоследствие Судан и Мароко обявиха нормализиране на отношенията с Израел. Преди подписването на договорите с ОАЕ и Бахрейн, еврейската държава имаше дипломатически отношения само с Египет и Йордания от арабските държави. Израел все още не е установил дипломатически отношения със Саудитска Арабия.

На 22 февруари израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че нормализирането на отношенията със Саудитска Арабия ще сложи край на арабско-израелския конфликт.