Саудитска Арабия и Русия събраха милиарди долари допълнителни приходи от петрол през последните месеци, въпреки че изпомпваха по-малко барели, след като съкращенията на производството им доведоха до скок на цените на суровия петрол, пише The Wall Street Journal.

Съкращенията бяха рискована стратегия, както финансово, така и политически. Но те изглежда се отплащат за двата най-важни члена на Организацията на страните износителки на петрол и нейните водени от Русия съюзници или картела ОПЕК+. Увеличението на цените е повече от компенсиращо намаляването на обема на продажбите, според изчисленията на консултантската фирма Energy Aspects.

Притоците помагат на Саудитска Арабия, под ръководството на престолонаследника Мохамед бин Салман, да финансира скъпи местни проекти и да продължи кампания за задгранично влияние, насочена към инвестиции. Допълнителните средства също така гарантират, че руският президент Владимир Путин може да поддържа войната си в Украйна.

Приходите от петрол в Саудитска Арабия през това тримесечие вероятно ще се повишат с близо 30 милиона долара на ден в сравнение с периода април-юни, или увеличение от около 5,7%, показва анализ на Energy Aspects. За целия тримесечен период това би се равнявало на около 2,6 милиарда долара. Приходите от руски петрол вероятно ще се повишат с около 2,8 милиарда долара, показват данните.

Тези успехи биха могли да накарат картела да обмисли още повече ограничения на глобалното предлагане, казват някои наблюдатели на пазара. "ОПЕК+ е до голяма степен на мястото на водача. Може да се твърди, че предстои още повече“, казва Саад Рахим, главен икономист в Trafigura.

Картелът засилва натиска върху петролните пазари от месеци, но доскоро действията му бяха компенсирани от притесненията за глобална рецесия и бавния китайски растеж, които поддържаха търговията на цените на петрола в доста тесен диапазон.

Миналия октомври членовете обявиха, че ще намалят производството с 2 милиона барела на ден, най-голямото намаление от началото на пандемията. През май по-малка група, водена от Саудитска Арабия, въведе второ намаление от повече от 1 милион барела на ден. Кралството добави допълнително намаление от 1 милион барела на ден през юли. След това Саудитска Арабия и Русия заявиха на 5 септември, че планират да удължат своите съкращения до края на годината.

Глобалният референтен суров петрол Brent се повиши с 25% през това тримесечие и се търгуваше до 95 долара за барел през последните дни, въпреки че напоследък леко се понижи. Най-активно търгуваният договор затвори на 94,36 долара в сряда.

Прогнозите на ОПЕК+ прогнозират глобален дефицит от 3,3 милиона барела на ден през четвъртото тримесечие и много петролни анализатори сега очакват бенчмаркът Brent скоро да надхвърли 100 долара за барел.

"Това вече не е толкова смело решение“, казва Ливия Галарати, анализатор на петролните пазари в Energy Aspects. "Цените ще се повишат. Снабдяването е фундаментално ограничено“.

Стратегия за намаляване на производството е рискована, защото голям производител на петрол може да загуби пазарен дял от конкурентни страни - и ако дефицитът не успее да повиши цените, може да претърпи голям спад в приходите. Високите разходи за енергия също са непопулярни във Вашингтон, тъй като те биха могли да въведат нов инфлационен натиск в икономиката на САЩ.

Производствените разходи са ниски в Саудитска Арабия и Русия, средно 9,30 долара и 12,80 долара за барел съответно миналата година, според оценки на Rystad Energy. Тези ниски разходи означават, че по-голямата част от приходите от износа на петрол могат да бъдат превърнати в печалба.

По-високите цени са добре дошли за Саудитска Арабия, която има история на бумове и спадове, свързани с колебанията на петролния пазар и смесени резултати с големи проекти за развитие, отчасти като резултат.

Страната е увеличила капиталовите разходи, като е похарчила 37% повече през първата половина на 2023 г. за капиталови разходи, отколкото през същия период на миналата година, според Capital Economics. Започна работата по мегапроект на стойност 500 милиарда долара за 2030 г., новият град-държава Неом, който се планира да бъде с размерите на Масачузетс.

Международният валутен фонд изчисли по-рано тази година, че цената на петрола на Рияд, за да балансира бюджета си, е около 81 долара за барел. Ако Саудитска Арабия продължава да се бори да привлича чуждестранни инвестиции в проекти като Неом, рентабилността може да се повиши близо до 100 долара, казват анализатори.

Междувременно Русия харчи много за войната в Украйна. През първото тримесечие на тази година разходите са скочили с 35%, увеличавайки се с близо два трилиона рубли, или около 20,7 милиарда долара, в сравнение с година по-рано, според Oxford Economics. Правителството има бюджетен дефицит от средата на миналата година.

Най-популярният сорт петрол в Русия, известен като Urals, се търгува над 75 долара за барел през последните дни. Това е повече от средното за второто тримесечие от 56 долара, отчетено от Руската централна банка, и над тавана от 60 долара, наложен от Г-7, за да ограничи руските приходи от петрол.

Миналата седмица Кремъл забрани износа на дизел и бензин, като добави ограничение към световните енергийни доставки. Цените на дизела в световен мащаб скочиха поради притеснения за по-оскъдните количества на и без това стегнатия пазар.

"Това е Русия, която отново превръща енергията в оръжие“, казва Хелима Крофт, ръководител на стоковата стратегия в RBC Capital Markets. Тъй като пазарите на петролни продукти са "невероятно стегнати, това наистина е нещо, за което трябва да се тревожим“, казва тя. Битката между Кремъл и петролните компании, включително Роснефт, заради недостига на гориво е друг фактор за забраната, съобщава The Wall Street Journal.

Някои икономисти все още прогнозират, че растежът ще се забави в Саудитска Арабия и Русия поради съкращенията на производството. Но това до голяма степен отразява странност в начина, по който се изчислява реалният или коригиран спрямо инфлацията брутен вътрешен продукт, казва Джеймс Суонстън, икономист в Capital Economics. Тази мярка за икономическо производство се изчислява, като се използват обеми, а не цени, казва той.

"Ако погледнем само цените на петрола, бъдещето им изглежда по-светло“, посочва Суонстън. "Това може и да не променя икономическата игра, но им позволява да продължат да харчат“.