През декември САЩ са увеличили броя на операциите срещу терористичната групировка "Ислямска държава" в Сирия, съобщава американският вестник The Wall Street Journal.

Според представители на Пентагона през декември САЩ са извършили най-малко 10 операции, в резултат на които бойци на организацията са били задържани или унищожени.

"Причината за нарастващата [терористична] заплаха са икономическите проблеми и липсата на [политическо] споразумение. [САЩ] пренебрегват първата част и вместо това разчитат на [военни] удари“, казва Андрю Теблър, старши сътрудник във Вашингтонски институт за близкоизточна политика.

Според експерти, цитирани от изданието, само нападенията няма да спрат разрастването на терористичната организация.

На 30 ноември Пентагонът обяви ликвидирането на "емира" на "Ислямска държава“ Абу ал-Хасан ал-Хашими ал-Курейши в Сирия. В съобщение на военното ведомство бе посочено, че той е починал в резултат на операция, извършена в южната част на страната от бойци на т. нар. Сирийска свободна армия. Дамаск обаче отрече информацията. Командването на сирийските въоръжени сили уточни, че "ал-Курейши, по прякор "мечът на Багдад“, е загинал на 15 октомври по време на сблъсък с отряд от армейски специални части.

Според изданието САЩ поддържат около хиляда войници в Сирия. От 2015 г. САЩ са установили девет военни бази в Североизточна Сирия, най-голямата от които се намира в Тел Бейдар, северно от центъра на провинцията Хасака (620 км от Дамаск).