Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман Ал Сауд поставя под съмнение яснотата на ума на президента на САЩ Джо Байдън и в частни разговори се присмива на склонността му към грешки на езика и понякога не съвсем успешни импровизации, пише The ​​Wall Street Journal, позовавайки се на неназовани "лица в саудитското правителство".

Както отбелязва изданието, 37-годишният престолонаследник на кралството също така е казал на съветниците си, че Байдън, който навършва 80 години през ноември, не го е впечатлил, още когато е бил вицепрезидент на Съединените щати. Байдън заемаше този пост в администрацията на президента на САЩ Барак Обама през 2009-2017 г. Освен това, според вестника, Мохамед бин Салман Ал Сауд не крие факта, че много повече е предпочитал взаимодействието с предишния американски лидер, републиканеца Доналд Тръмп, пред работата с демократа Байдън.

В статията се изразява мнението, че "негласният пакт между САЩ и Саудитска Арабия“, който оцеля "15 президенти и седем крале“, сега "се разпада при двама лидери, които не се харесват и не си вярват“. "Враждебността между Байдън и принц Мохамед изостри напрежението“ в отношенията между Вашингтон и Рияд, тази ситуация вероятно ще се влоши, пише вестникът. "[Лидерите на Саудитска Арабия и Съединените щати сега] нямат почти никакво доверие и абсолютно никакво взаимно уважение“, казва един от най-уважаваните експерти по Близкия изток във Вашингтон, Аарон Дейвид Милър, който отдавна е работил в дипломатическата сфера както при демократична, така и при републиканска администрация, а през последните години работи във Фондация Карнеги.

Междувременно саудитският външен министър Фейсал бин Фархан Ал Сауд заяви пред вестника, че интересите на Рияд на този етап в никакъв случай не се ограничават до "енергетика и отбрана". "Можеше да бъде преди 50 години. Днес обаче, разбира се, не е така“, каза министърът. "Нашият икономически дневен ред е от решаващо значение за оцеляването ни“, каза саудитският външен министър. Той, според информацията, съдържаща се в статията, отрича престолонаследникът да е говорил пренебрежително за Байдън в тесен кръг.

Коментирайки тази публикация на The Wall Street Journal на редовен брифинг за журналисти, прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер нарече изнесената от вестника информация смехотворна. "Няма да коментирам подобни нелепи изявления", каза тя. Както добави говорителят на Белия дом, Байдън, откакто е встъпил в длъжност, "заяви ясно“, че Вашингтон "трябва да преразгледа отношенията си със Саудитска Арабия“. "Възнамеряваме да продължим този преглед. Веднага щом има нещо, което сме готови да споделим [с обществеността], ще го споделим. Разглеждаме решенията, взети наскоро от ОПЕК+, тъй като [страните на асоциацията] застанаха на страната на Русия“ заяви Жан-Пиер. Тя твърди, че решенията на ОПЕК+ "ще навредят на много икономики в света“.

Страните, участващи в споразумението ОПЕК+, на среща лице в лице във Виена на 5 октомври се споразумяха да намалят производството на петрол с 2 милиона барела на ден от ноември, а също така удължиха сделката до края на 2023 г. От гледна точка на правителството на САЩ решението на ОПЕК+ показва, че Саудитска Арабия съгласува енергийната си политика с Русия. Байдън се изказа в тази връзка за преразглеждане на отношенията между Вашингтон и Рияд. Властите на кралството категорично не са съгласни с това. Ръководителят на саудитското външно министерство подчерта, че решението на ОПЕК+ няма политическа обосновка и е "от изключително икономическо естество“.