Назряващите израелски военни планове за нахлуване в Рафа изостриха напрежението между правителството на израелския премиер Бенямин Нетаняху и администрацията на Джо Байдън, която става все по-нетърпелива от неуспеха на опитите си да овладее израелската военна кампания, пише The Wall Street Journal.

Последствията от недоверието между президента Байдън и Нетаняху, които са говорили 18 пъти след нападението на ХАМАС на 7 октомври, станаха още по-сериозни през последните дни. Байдън сега изглежда се опитва да начертае линия с предложената от Израел военна операция срещу Рафа, където сега живеят 1,1 милиона палестинци – много от които разселени.

Междувременно Нетаняху увери, че ще реализира плановете си, като каза в сряда, че Израел ще проведе "мощна“ операция в града, след като на жителите бъде разрешено да се евакуират.

САЩ съобщиха, че при никакви обстоятелства не биха подкрепили план за пълномащабно нахлуване в Рафа и че биха предпочели да видят целенасочени операции, разкриват американски служители. Администрацията на Байдън поиска от израелската армия да изготви "достоверен план“, който включва както военен, така и хуманитарен компонент, ако реши да пренебрегне съвета на Вашингтон и да нахлуе в града.

Нарастващият сблъсък между двете правителства относно Рафа подчертава отслабващото влияние на администрацията на Байдън върху Нетаняху, докато армията му продължава да удря Газа, дори когато натискът в правителството на САЩ расте Израел да бъде овладян. Държавният департамент започна разследване, разглеждащо няколко израелски въздушни удара в Газа, които убиха десетки цивилни и възможното използване от Израел на бял фосфор в Ливан, за да определи дали израелските военни са злоупотребили с американски бомби и ракети, за да убиват цивилни, заявиха американски служители пред The Wall Street Journal.

Идеята за операцията в Рафа излезе на преден план в момент, когато САЩ, заедно с Катар, Египет и Израел продъжават да работят по планове за продължителна пауза в битките, за да осигурят освобождаването на някои от останалите заложници в плен на ХАМАС, като същевременно гарантират, че отчаяно необходимата хуманитарна помощ стига до хората от Газа. Тези усилия изглежда се провалиха в сряда, когато Израел обяви, че няма да се върне в Кайро за по-нататъшни преговори.

През последните седмици американски служители проучваха различни начини за оказване на натиск върху Нетаняху, но Байдън не показа желание да използва най-сериозния инструмент в своя арсенал: продажбата на оръжия на Израел. Президентът отхвърли всякакви приказки за забавяне на продажбите на оръжие на Израел и вместо това предпочита да се осланя на силата на убеждението.