От известно време Обединените арабски емирства изграждат по-тесни връзки с Русия и Китай, което предизвиква безпокойство в САЩ. Ето защо администрацията във Вашингтон е предупредила емирствата, че прекаленото сближаване със съперниците й ще застраши съюза им с Америка, пише изданието The Wall Street Journal.

Влиятелният лидер Обединените арабски емирства шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян е поканен на държавно посещение в САЩ. Страните тепърва разработват споразумение за отбрана и търговия, а освен това са отделили 100 милиарда долара за проекти в областта на чистата енергия. Но в същото време ОАЕ разширява връзките си с американските съперници: Русия и Китай.

"Шейх Мохамед и ОАЕ излязоха победители от геополитическото преструктуриране“ след началото на войната в Украйна, "но не без загуби“, коментират в редакцията. "Стратегията за приятелство с всички постави на изпитание отношенията с най-големия съюзник на петролната държава - САЩ, тъй като шейх Мохамед поема лидерска роля в новия Близък изток, който стои по-близо до Русия и Китай“.

В последно време представители на ОАЕ все по-често казват, че близките отношения на страната със САЩ не изключват развиването връзки с Москва или Пекин. Напротив, казват те, подобни контакти биха могли да бъдат от полза на Вашингтон. Например шейх Мохамед изигра посредническа роля при размяната на американката Бритни Грийнър за руснака Виктор Бут.

Високопоставен служител на администрацията на Байдън разкри, че Белият дом наблюдава как шейх Мохамед засилва връзките си с Русия и Китай през последните години. "Американски служители го предупредиха, че твърде тясното сътрудничество с тези страни по военни и разузнавателни въпроси би застрашило отношенията с Америка“, отбелязва изданието.

Служителят също така подчертава, че шейх Мохамед се е консултирал повече с американски служители относно Русия и Китай през последните месеци и че отношенията на Вашингтон се подобряват. Така преди и след посещението си в Русия той е разговарял с представители на САЩ и ООН, а по-късно е позвънил на украинския президент Володимир Зеленски. Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан похвали усилията на емирствата за намаляване на напрежението в региона.

САЩ са най-важният съюзник на ОАЕ от основаването на страната през 1971 г. Но през последните години имаше много причини за влошаване на отношенията. Например изграждането на секретна китайска военна база близо до Абу Даби почти обърна отношенията. Шейхът спря проекта под натиска на правителството на САЩ, въпреки че ОАЕ настояваше, че това е чисто търговски проект. Имаше трудности с продажбата на изтребители F-35 на емирствата и с отказа на ОАЕ да изпълни исканията на САЩ за увеличаване на производството на петрол.

"Тонът на отношенията се промени. Вашингтон да вдигне телефона и да каже на Абу Даби какво да прави, а Абу Даби просто да го направи, това вече не работи“, казва политологът Дина Есфандиари. Но тя отбелязва, че понякога ОАЕ не получават това, което искат, защото не изпълняват условията на САЩ. И така, шейх Мохамед вече е предупредил Байдън, че САЩ се отказват от гаранциите си за сигурност в региона. А благосъстоянието на ОАЕ силно зависи от стабилността и сигурността.

Шейх Мохамед започна да задълбочава връзките си с Китай преди години, но двете страни се сближиха по време на пандемията: ОАЕ отвориха границите си, произвеждат маски с китайско оборудване, PCR тестове и ваксини в сътрудничество с китайски фирми. Търговията между ОАЕ и Китай надхвърля 70 милиарда долара.

Интересите на ОАЕ съвпадат с интересите на Русия, отбелязва изданието. Абу Даби отказа през февруари 2022 г. да осъди Русия за войната в Украйна и това попречи на САЩ да изолират Русия на ранен етап, пише още вестникът. Инвестиционните фондове на ОАЕ са вложили милиарди долари в Русия, а шейх Мохамед редовно се среща с Владимир Путин. Шейхът "е бил много, много търпелив в изграждането на отношения с Русия“, уверява високопоставен служител на ОАЕ пред The ​​Wall Street Journal.