Решението на Кремъл да постави висшия командир на Русия да ръководи военните действия в Украйна, идва в ключов момент от конфликта, вероятно предвещавайки нова руска офанзива, в която Москва се надява да постигне успехи на бойното поле, пише The Wall Street Journal в материал, представен без редакторска намеса от Агенция "Фокус“.

В сряда Кремъл назначи началник-щаба на Русия генерал Валери Герасимов за командир на войските в Украйна, връщайки се към човека, който ръководи първоначалната инвазия. Русия очакваше настъплението да бъде последвано от бърза победа миналата година, но вместо това затъна в дълъг и скъп конфликт.

Това беше вторият път в рамките на няколко месеца, в който руското министерство на отбраната смени своя главен командир и това се случва на фона на борба за контрол над военните усилия на Русия. Герасимов замени Сергей Суровикин, наричан "Генерал Армагедон“ от руските военни ястреби заради бруталната си тактика, който беше назначен да ръководи руските сили в Украйна преди три месеца.

Понижаването на генерал Суровикин нанася удар срещу ястребите, които го подкрепяха, включително чеченския военачалник Рамзан Кадиров и ръководителя на паравоенната организация "Вагнер“ Евгений Пригожин, като и двамата критикуваха Министерството на отбраната и редовните въоръжени сили.

Пригожин играе все по-важна роля във войната, превръщайки Вагнер от малка сила във формирование от около 50 000 души. Тази седмица Пригожин заяви, че неговите сили са поели контрол над Соледар в Източна Украйна, като част от руския натиск за отбелязване на победа тази зима след месеци на неуспехи.

Новото назначение на ген. Герасимов ще изпробва смелостта на висшия генерал и може да определи политическото му бъдеще.

Повече от десетилетие той беше ключът към усилията на Кремъл да възроди влиянието си от Студената война чрез хибридни операции срещу Запада и да разшири военния отпечатък на Русия в Европа и Близкия изток. Но почти година след нахлуването в Украйна, той получава изтощена армия, за да изпълни политическите заповеди на руския президент Владимир Путин за постигане на неуловимата досега голяма победа на бойното поле в Украйна.

"Това е потвърждение, ако е необходимо, че ще има сериозни офанзиви“, казва Марк Галеоти, главен директор на базираната в Лондон консултантска фирма Mayak Intelligence и дългогодишен наблюдател на Русия. "Но за Герасимов това е най-отровната чаша.“

Назначението го връща в центъра на нахлуване, което извади наяве структурните проблеми в армията на ген. Герасимов, която многократно се проваляше във война, която планираше да спечели за няколко седмици, ако не и дни.

Докато личната отговорност на ген. Герасимов за неуспехите не е потвтърдена, генералът беше изчезнал до голяма степен от общественото полезрение през по-голямата част от миналата година, докато Путин пое контрола, давайки директни заповеди на командирите на бойното поле, заплашвайки и убеждавайки ги да действат.

Името му отново се появи по-рано тази седмица, когато Министерството на отбраната съобщи, че той ще замени ген. Суровикин. Министерството на отбраната обясни, че разместването е свързано с разширяването на военната намеса на Русия.

Киев предупреждава от месеци, че Русия планира да предприеме нова офанзива, потенциално включваща нова кампания за превземане на Киев.

Западните анализатори обаче смятат, че Москва е изправена пред трудна битка, ако започне нова офанзива.

Русия е изправена пред критичен недостиг на артилерийски боеприпаси, смятат от Министерството на отбраната на Обединеното кралство, въпреки че украинският заместник-министър на отбраната Анна Маляр заяви в четвъртък, че Русия увеличава силите на бойното поле, разполагайки войници, които са били мобилизирани и обучени миналата година. Според нейните данни ВС РФ са увеличили броя на единиците до 280 от 250 миналата седмица.

"Като се има предвид липсата на необходимото готово за използване бойно оборудване, Кремъл активно използва своите човешки ресурси, за да успее на бойното поле“, отбеляза  тя в Телеграм.

Но командирите на място са против нова офанзива поради големите загуби, които са претърпели руските сили, посочва европейски служител по сигурността, добавяйки, че руските командири са казали, че първо трябва да се изградят линии за снабдяване и да се обучат новобранци. Офицерите на предната линия също се оплаквали от лошото качество на тяхното оборудване, като казват, че е трябвало да монтират на руските танкове нестандартни китайски танкови протектори, казва европейският служител.

Ген. Герасимов ще се изправи по някакъв начин срещу г-н Пригожин и неговите сили Вагнер.

Пригожин представя себе си и Вагнер като единствената движеща сила в това, което беше най-големият пробив на Русия на бойното поле от месеци в град Соледар. Свързани с Вагнер акаунти в социалните медии пуснаха снимки във вторник, които показват г-н Пригожин в, както той каза, солните мини под града, които според него са напълно контролирани. Украйна твърди, че градът все още е оспорван, а руското министерство на отбраната отрече Вагнер да е действал сам в Соледар.

Дара Масикот, старши политически изследовател в Rand Corporation, посочва, че понижаването на генерал Суровикин ще окаже натиск върху г-н Пригожин и други военни ястреби, които критикуват работата на висшето ръководство на редовната армия.

"Сега, когато Герасимов отново е твърдо отговорен за оперативните решения, Пригожин е изправен пред избор дали да смекчи реториката, за да осигури постоянна подкрепа, или да продължи с критиките“, смята Масикот.

Промените биха могли да бъдат от полза за Украйна, която даде да се разбере, че иска да поддържа натиск върху руските позиции през цялата зима, тъй като смята, че подкрепата от Запада е дала предимство на нейните войски.

Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк предположи, че промените няма да са големи или да променят инерцията на Киев на бойното поле.

"Можете да сменяте командири на обединени групировки или не, но ще трябва да го изтърпите докрай“, написа той в Туитър.