За украинските войски, които се борят да постигнат напредък срещу укрепилите се руски сили, контраофанзивата има нов враг-времето. Лятото отстъпва място на по-кратки дни, проливни дъждове и накрая сняг, пише The Wall Street Journal.

Както украинците, така и руснаците са свикнали с хапещия студ, а войната изглежда ще продължи вече трета зима, така че сухопътните войски няма да напуснат бойното поле скоро. Но непрестанните валежи могат да разтворят пътищата, а леденото време усложнява основните операции - от зареждането на артилерийските снаряди до натискането на спусъка.

Едно от опасенията е, че изтощителната атака на Украйна срещу руската отбрана в крайна сметка може да доведе до пробив, който тежката бронирана техника да не може да преодолее бързо, тъй като теренът е твърде кален или заснежен.

Засега битката е брутална пехота на малки разстояния, като движенията на двете страни са ограничени от постоянно въздушно наблюдение и атаки. Силите на Киев се отдалечават от силно защитените руски линии, опитвайки се да създадат пукнатини, които да разширят и да прокарат танкове и друга бронирана техника. 

"Сраженията ще продължат по един или друг начин", заяви миналата седмица генерал-майор Кирил Буданов, началника на Главното разузнавателно управление (ГУР) на украинското Министерство на отбраната.

"По-трудно е да се воюва в студ, в мокро, в кал", призна той. Все пак добавя: "Настъпателната операция ще продължи на всички фронтове".

Марк Мили председател на Обединения комитет на началник-щабовете на армията на САЩ, е по-предпазлив по отношение на способността на Украйна да напредва през тази година. На нейните сили "вероятно им остават около 30 до 45 дни бойно време" през тази година, преди условията да се обърнат срещу тях, заяви той в коментар за ВВС.

Друг западен служител на отбраната заяви, че около края на октомври Украйна ще трябва да премине от атакуване към удържане на терена и повече към защита на гражданската инфраструктура от руските безпилотни самолети и ракети през зимата.

Докато времето остава горещо и до голяма степен сухо, силите на Киев се опитват да напредват. Миналия месец те завзеха село Роботино и разшириха позициите си около него, пробивайки основната отбранителна линия на Русия и вдъхвайки надежди за пробив след месеци на мъчителни успехи, измервани в метри на ден.

Дори ако украинските сили не успеят да пробият до Азовско море, на около 88,5 км южно от сегашните им позиции, напредването само на 10 или 20 км може да постави жизненоважните снабдителни линии на Русия в обсега на украинската артилерия.

През последните дни украинците разшириха още повече района на контрол, като изглежда се насочиха към пролука, състояща се от земеделски полета между две села югоизточно от Роботино.

Всяка пауза в нападението на Украйна може да позволи на Русия да се окопае по-дълбоко в окупираната територия, усложнявайки бъдещите опити на Украйна да си върне контрола. Сателитни изображения показват, че Русия вече подсилва вече изградените защити зад фронтовата линия.

Един от факторите, които стимулират украинските войски, е страхът, че ще пробият руските линии, но няма да могат да запълнят пролуката поради теренните условия. Те искат да напреднат, преди бомбардираните полета да се превърнат в кални или снежни полета.

"Дъждът ще затрудни много работата. Калта ще ограничи възможностите за маневриране", е коментирал украински войник пред американското издание. "Логистичните маршрути вече са ограничени, а след това ще има още по-малко възможности. Възможностите за използване на бронирани превозни средства ще намалеят."

Най-коварните условия ще настъпят през ноември и началото на декември - част от периода, който руснаците наричат "распутица", времето, когато пътищата се разпадат. След това калта ще се втвърди и движението ще стане по-лесно. Замръзналата земя благоприятства движението на тежките оръжия, но снегът може да попречи както на движението, така и на бягството, тъй като войниците и оборудването са по-лесни за забелязване визуално или поради топлинни сигнатури.

Тези дни безпилотните самолети помагат на украинските сухопътни сили да си проправят път напред и като забелязват руската артилерия, помагат да се намали способността й да удря настъпващите войници на Киев.

Украинските войски са сред първите, които интегрират дронове директно в своите операции на фронтовата линия, предоставяйки разузнавателна информация в реално време за непосредствената околност.

За ужас на украинските войски, руските войски също бързо се научиха как да интегрират дроновете в бойните действия. Тази промяна е една от причините контраофанзивата на Киев това лято да напредва толкова бавно, твърдят официални лица.

Обхватът и сложността на руските укрепления през пролетта попариха надеждите за бърз успех като през лятото на миналата година, когато украинските сили в рамките на няколко дни си върнаха част от територията в североизточната част на страната. След като Русия загуби по-голямата част от Харковска област и беше принудена да се оттегли от южния град Херсон, нейните войски започнаха да се подготвят да защитават останалата част от окупираната територия от бъдещи украински атаки.