Предприемачът Илон Мъск може да стане съветник на Доналд Тръмп, ако републиканецът  спечели президентските избори в САЩ и се върне отново в Белия дом, съобщава американският вестник The ​​Wall Street Journal, като се позовава на източници.

Тръмп и Мъск са провели разговори за начините, по които милиардерът може да получи официално влияние върху политиките, свързани със сигурността на границите и икономиката. Напоследък Мъск се изказва публично по тези въпроси, припомнят от редакцията.

Изданието отбелязва, че Мъск и инвеститорът Нелсън Пелц провеждат кампания за влияние в елитните среди, като ги убеждават да не подкрепят преизбирането на действащия президент Джо Байдън.

До преди две години отношенията между Тръмп и Мъск бяха напрегнати. И двамата публично си размениха обиди, но сега между тях се създават приятелски връзки. Тръмп и Мъск говорят по телефона няколко пъти месечно, твърдят източници.

Според WSJ милиардерът и кандидат-президентът са обсъдили проблемите на имиграцията, технологиите и науката, както и развитието на космическите сили на САЩ. Техните възгледи и интереси са станали по-последователни. Мъск даде да се разбере, че се интересува от много повече от това просто да напише чек за кампанията на Тръмп.

Той реши да използва влиянието си в елитните бизнес и технологични среди, за да помогне на Тръмп да победи Байдън. Източник, близък до Мъск, твърди, че той е бил мотивиран от опасения относно посоката на развитие на страната. По-специално, милиардерът се обяви против "вируса“, който е източник на либералната политика.

Потенциално Мъск може да поеме позиция, която преди това съответстваше на тази, заемана от Исак Пърлмутер, бивш шеф на Marvel и довереник на Пелц и Тръмп.

По време на мандата на Тръмп Пърлмутър работи като съветник към Министерството на ветераните.

Мъск е участвал в бизнес консултантските панели на Белия дом по време на мандата на Тръмп, но подаде оставка през 2017 година, след като изрази несъгласие с Тръмп да оттегли САЩ от Парижкото споразумение за климата. Последните разговори между политика и бизнесмена обхванаха и някои от компаниите на Мъск, включително платформата X, производителя на електрически превозни средства Tesla и SpaceX.

В същото време Мъск има известни проблеми в бизнеса. Автомобилният производител Tesla отбеляза спад в цената на акциите си и наскоро отчете най-ниската си печалба от години. Мъск и Тръмп са обсъдили индустрията за електрически превозни средства и данъчни стимули за тях, твърдят източници.

Политиките на Тръмп относно електрическите превозни средства не са пряко в съответствие с основния бизнес на Мъск. Политикът зае твърда линия срещу електрическите превозни средства по време на предизборната си кампания, критикувайки необходимостта от презареждане за дълги пътувания и призовавайки за мита за автомобили, произведени в Мексико.

Мъск е поискал от Тръмп да увеличи публикациите си в X, допълват източниците. Въпреки това политикът има желание да разработва своята собствена платформа, Truth Social, и е публикувал само една публикация в X, откакто акаунтът му бе възстановен в платформата, след като Мъск я купи.