През 2021 година ръководената от Илон Мъск компания SpaceX е подписала таен договор с правителството на САЩ на стойност 1,8 милиарда долара, съобщава американският вестник The ​​Wall Street Journal.

От редакцията подчертават, че компанията задълбочава връзките си с американските разузнавателни и военни служби. SpaceX е спечелила най-малко един голям класифициран договор и е разширила сателитната програма Starshield за клиенти, обвързани с националната сигурност.

Компанията очаква средствата от договора да станат важна част от приходите на SpaceX през следващите години. Името на поръчителя обаче не се разкрива.

Изданието отбелязва, че размерът и секретността на сделката илюстрират нарастващата взаимозависимост между SpaceX, доминиращата сила в космическата индустрия, и американските институции за национална сигурност.

Миналия август подразделението Starshield на SpaceX, което бе създадено за правителствени клиенти, получи награда от 70 милиона долара от военните за предоставяне на комуникационни услуги на десетки партньори на Пентагона. Въпреки това звеното работеше до голяма степен далеч от прожекторите.

SpaceX описва Starshield като единица, която може да осигури на сателитите сигурни комуникации, да събира данни за Земята и да държи сензори или други инструменти за наблюдение за правителството на САЩ, докато са в орбита.

В онлайн обявите за работа за Starshield са търсени хора с разрешения за достъп до класифицирана информация и опит в работата с Министерството на отбраната на САЩ и разузнаването.