Китай разполага с повече пускови установки за междуконтинентални балистични ракети (МБР) с наземно базиране от тези на САЩ, съобщава американското издание The Wall Street Journal, като се позовава на данни от Стратегическото командване (STRATCOM) на Въоръжените сили на САЩ.

"Броят на пусковите установки за междуконтинентални балистични ракети с наземно базиране  Китай надвишава надвишава този, с който разполагат САЩ“, цитира изданието откъс от писмо на ръководителя STRATCOM генерал Антъни Котън до комисиите по въоръжените сили на и двете камари на Конгреса на САЩ.

В същото време американската армия уверява членовете на Конгреса, че САЩ надминават Китай по броя на междуконтинентални балистични ракети с наземно базиране, освен това тези ракети са оборудвани с голям брой ядрени бойни глави. Също така данните, предоставени от военното ведомство, не са взели предвид балистичните ракети, изстрелвани от подводници, както и тези за бомбардировачите. В тези области, твърди изданието, САЩ имат явно предимство пред Китай.

Според вестника някои законодатели призовават за увеличаване на ядрения потенциал на страната, за да се противопоставят на Китай и Русия.

"Китай бързо се доближава до [ядрен] паритет. Не можем да позволим това да се случи. Време е да променим баланса на силите и да разширим възможностите си“, заяви конгресменът Майк Роджърс (републиканец от Алабама), председател на Комисията по въоръжените сили в Камарата на представителите.

В същото време, посочва The Wall Street Journal, поддръжниците на контрола върху въоръженията смятат, че за САЩ е по-изгодно да поддържат Договора за мерките за по-нататъшно намаляване и ограничаване на стратегическите настъпателни въоръжения (СТАРТ) с Русия и да започнат преговори с Китай за контрол над въоръженията.