Украйна не е готова да се съгласи на териториални отстъпки в замяна на гаранции за сигурност от редица европейски страни, които обаче не предполагат присъединяване към НАТО. Това пише американският всекидневник The Wall Street Journal след интервю с Михайло Подоляк, съветник на ръководителя на президентската канцелария на Украйна.

Вестникът цитира повечето изявления на Подоляк в непряка реч. Коментирайки възможността за отделни гаранции за сигурност, Подоляк заяви, че "Украйна няма друг избор, освен да продължи да се бие, докато Русия не бъде напълно изтласкана от украинската земя". "Готови сме да отидем до края, вие казахте, че сте готови да бъдете с нас до края – така че нека го направи“, добави Подоляк.

По-рано The Wall Street Journal съобщи, че Германия, Франция и Обединеното кралство са обсъдили възможността да предложат на Украйна гаранции за сигурност извън НАТО. Това предложение, според изданието, може да включва съгласието на Киев за териториални отстъпки. "Ядреният чадър“ на НАТО в този случай няма да се простира до територията на страната. Официално европейските столици не обявиха подобна инициатива, въпреки че германският канцлер Олаф Шолц заяви, че Берлин възнамерява да предостави на Киев гаранции за сигурност след края на конфликта. Какви точно обаче той не уточни.

The Wall Street Journal отбелязва, че подобни предложения се разглеждат на фона на нарастващите съмнения в западните страни, че Украйна ще успее да си върне териториите, които сега са под контрола на руските сили. Редица западни служители предупреждават, че усилията на Русия да създаде линия от отбранителни укрепления по цели сектори на фронта в Източна и Южна Украйна намаляват вероятността от пробив на Киев.