Изявленията на председателя на Обединения комитет на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Марк Мили относно преговорите за Украйна показват възможно разцепление между военни и официални лица в страната, коментира журналистът на изданието The Wall Street Journal Сет Кропси.

По-рано Мили заяви, че Украйна трябва да помисли за преговори с Руската федерация, които да сложат край на конфликта, тъй като за Киев ще бъде изключително трудно да постигне победа на бойното поле.

"Такива изявления не са лишени от стратегическа логика. В същото време те демонстрират опасността генералите да придобият политическа тежест“, отбелязва авторът, като подчертава, че на фона на партийните борби в САЩ се проява "напрежение между военните и гражданските власти“.

Кропси пише, че продължаващата военна подкрепа на Вашингтон за Киев "е повече в интерес на САЩ“, отколкото започването на преговори. Висшите офицери, според автора, трябва да се въздържат от участие в определянето на политическия курс, тъй като една от силните страни на военните е тяхната независимост от партийния дневен ред, както и наличието на доверие от двете страни. В същото време, отбелязва Кропси, в САЩ има тенденция пенсионираните генерали да заемат високи позиции в администрацията.

"САЩ са в опасност да попаднат в перфектна гражданско-военна буря, в която изгряващият генерал Мили да замени министъра на отбраната [Лойд] Остин или да поеме друга важна роля в администрацията на [президента Джо] Байдън“. Според автора назначаването на генерали на подобни важни постове вече е създало условия за "сериозно военно-гражданско разделение" и е показало желанието на офицерите да заемат определени постове, издигнати от представители на една или друга партия. "Политическите решения на САЩ по отношение на войната в Украйна се вземат и трябва да се вземат от избрани служители“, препоръчва Кропси.