Иран е намалил запасите си от ядрени материали, въпреки че продължава да разширява ядрената си програма – изненадващ ход, който може да отслаби напрежението със САЩ, отбелязват в редакцията на американския вестник The Wall Street Journal.

Решението на Иран да намали своите запаси от уран с 60% чистота през последните три и половина месеца чрез умишлено разреждане на материала е първо по рода си, за което Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) докладва. Припомня се, че Иран започна да обогатява уран до 60% чистота през 2021 година.

От началото на годината Иран е извършил разреждане два пъти. Такова е предприето и през миналото лято.

Иран, който твърди, че ядрената му програма е само за мирни, граждански цели, е единствената държава без ядрени оръжия, която произвежда обогатен уран с 60% чистота.

Поверителните доклади на МААЕ за Иран, разпространени до страните членки на организацията, описват очевидно разширяваща се ядрена програма и непрекъснатия отказ на Техеран да сътрудничи с агенцията по ключови въпроси, като например забраната за влизане на някои инспектори на МААЕ в страната.

Генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси подчерта, че въпреки намаляването на запасите на високообогатен уран на Иран, "ние не виждаме и не възприемаме тази стъпка като знак за тенденция“.

Иран все още разполага с достатъчно материали, за да създаде три единици ядрени оръжия.