Готовността на въоръжените сили на САЩ за участие в конфликти е намаляла на фона на военната помощ, която Вашингтон предоставя на Киев. Съответната оценка е на колумнистите на американското издание The Wall Street Journal Стейси Петиджон и Хана Денис.

Според авторите солидните доставки на американско оръжие за Украйна, съчетани с неспособността на компаниите бързо да увеличат производството си, заплашват "арсенала на демокрацията“. Както отбелязват от редакцията, попълването на запасите от зенитно-ракетни системи Stinger и противотанкови ракетни системи Javelin в американските складове може да отнеме години.

Конфликтът в Украйна "показа степента, в която САЩ изпълняват международните си задължения, както и текущите ограничения на индустрията", според наблюдателите на The Wall Street Journal. Вашингтон е изпратил повече от 19 милиарда долара помощ за сигурността на Киев, включително хиляди ракети и снаряди с голям обсег и милиони патрони от складовете на Пентагона. Според тях това е довело "до изчерпване на американските резерви и е намалило готовността на американските въоръжени сили за война“.

В края на ноември държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че САЩ са предоставили на Украйна повече от 19 милиарда долара помощ за сигурността и близо 15 милиарда долара пряка икономическа и хуманитарна помощ. Общо, според него, страните от НАТО и техните партньори са доставили на Киев въоръжение и военно оборудване на стойност 40 милиарда долара.