Елитни френски специални сили са заловили лодка с оръжия и боеприпаси от Иран, предназначени за хуситите в Йемен, съобщава The Wall Street Journal, като се позовава на свои запознати източници.

Според събеседниците на изданието, на 15 януари френски военен кораб е спрял предполагаем контрабанден кораб край бреговете на Йемен, където специално обученият френски екип се е качил на лодката. На борда френските военни са открили повече от 3000 автомата, половин милион патрони и 20 противотанкови управляеми ракети.

Операцията, която беше координирана с американската армия, е резултат от по-активната френска роля в противодействието на контрабандата на оръжия в Близкия изток.

Военноморската операция е била част от международните усилия за налагане на оръжейно ембарго на ООН за оръжия, отиващи за йеменските хусити, шиитската бунтовническа група, която контролира части от страната, включително столицата Сана. Миналата година ООН разшири обхвата на ембаргото в опит да задуши потока от оръжия.

Доскоро американската армия беше водеща в преследването на контрабандисти на оръжия, превозващи доставки до хуситите. Сега Франция и Обединеното кралство играят по-голяма роля.

Командир Тим Хокинс, говорител на Пети флот на САЩ, регионалния команден център на ВМС в Бахрейн, заяви, че американските военни са помогнали за залавянето на оръжия на 15 януари в Оманския залив, но отказа да навлезе в подробности.

"Само през последните два месеца ние и нашите партньори предотвратихме повече от 5000 оръжия и 1,6 милиона боеприпаси да достигнат Йемен“, посочи той. Френските военни отказаха в сряда да коментират операцията.

Френската операция е последната от поредица конфискации на оръжия, които предполагат, че Иран продължава да снабдява своите съюзници хуси в Йемен с огнева мощ, въпреки неофициалното прекратяване на огъня от девет месеца, което създаде повече място за политически преговори.

САЩ и техните съюзници обвиниха Техеран, че е снабдил силите на хуситите с ракети, дронове и други оръжия, които те са използвали за извършване на стотици атаки срещу обекти в Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и йеменските сили, опитващи се да изкоренят подкрепяните от Иран бойци. Техеран предоставя открита политическа подкрепа за силите на хуситите, но отрича да им предоставя оръжия в нарушение на резолюциите на ООН.

Войната в Йемен продължава повече от осем години. Шиитските бунтовници превзеха столицата на страната през септември 2014 г. Шест месеца по-късно Саудитска Арабия и малка коалиция от съюзници започнаха военна кампания, която имаше за цел да принуди хусите да отстъпят властта.

Но водената от Саудитска Арабия кампания не постигна целите си. Вместо това двете страни бяха впримчени в дестабилизираща война, която предизвика това, което ООН нарече най-лошата хуманитарна криза в света. В конфликта загинаха хиляди цивилни. Близо три четвърти от населението на страната разчита на хуманитарна помощ, за да оцелее.

В началото на януари Военноморските сили на САЩ съобщиха, че са заловили повече от 2000 автомата на кораб в Оманския залив. Тогава американски служители казаха, че оръжията се насочват към силите на хуситите в Йемен.

"Незаконният поток на оръжия от Иран през международни водни пътища има дестабилизиращ ефект върху региона“, заяви тогава генерал Майкъл Курила, ръководител на Централното командване на САЩ.

Миналия юли за първи път Обединеното кралство заяви, че Кралският флот е заловил ракети земя-въздух и двигатели за крилати ракети на лодка, плаваща край южния бряг на Иран.

Миналия декември Военноморските сили на САЩ съобщиха, че са конфискували 1400 автомата АК-47 и повече от 226 000 патрона от риболовен кораб в северната част на Арабско море. Американските военни съобщиха, че корабът е дошъл от Иран. В отделна операция през същия месец Военноморските сили на САЩ съобщиха, че са конфискували повече от 1,1 милиона патрона от риболовен траулер, опериращ между Иран и Йемен.