Боеприпасите в Украйна се изразходват с темпове, невиждани от годините на Втората световна война. А Европа не разполага с време да произведе достатъчно от тях, което застрашава както оказването на помощ за Украйна, така и сигурността на самите държави от Общността, предупреждават в редакцията на американското издание The Wall Street Journal.

Европа, където се намират някои от най-големите производители на оръжия в света, се бори да произведе достатъчно боеприпаси както за Украйна, така и за себе си, застрашавайки отбранителния капацитет на НАТО и подкрепата му за Киев, казват официални лица и лидери в индустрията. Производителите се сблъскват с проблеми от различно естество – липса на капацитет и специализирани работници, трудности във веригата на доставки и високи разходи; а в допълнение са възпрепятствани и от екологичните разпоредби.

Според автора на статията между Русия и Украйна е в ход надпревара за превъоръжаване. В рамките на посещението си в САЩ украинският президент Володимир Зеленски отбеляза, че Русия има значително предимство в артилерията, боеприпасите, ракетите и самолетите. И така, последният пакет от помощ на САЩ за Украйна включва първата батарея за противоракетна отбрана Patriot, както и оборудване, което превръща неуправляеми снаряди в прецизно управляеми боеприпаси, артилерийски и минохвъргачни боеприпаси и ракети с по-голям обсег.

Но ситуацията в Украйна зависи и от европейските страни, като Германия, "които позволиха своята отбранителна индустрия да атрофира в мирно време и се борят да наваксат изоставането“.

В Украйна боеприпасите се изразходват с темпове, невиждани след Втората световна война, отбелязва авторът на статията. Експерти казват, че киевските сили използват около 6000 артилерийски снаряда на ден и в момента са на изчерпване противовъздушните ракети. Според британския мозъчен тръст Royal United Services Institute в разгара на военните действия в района на Донбас Русия е изразходвала повече боеприпаси за два дни, отколкото е целият запас на въоръжените сили на Обединеното кралство.

Няма страна от НАТО, с изключение на САЩ, която да разполага както с достатъчни запаси от оръжия за водене на голяма артилерийска война, така и с индустриален капацитет за създаване на такива резерви, цитира авторът на статията думите на германския експерт Нико Ланге. Т.е., ако НАТО бъде атакуван сега, Алиансът няма да може да се защити. И това се дължи на факта, че наскоро стратегията на страните се промени: вместо да планират наземни битки, те преминаха към асиметрични атаки.

В резултат на това, според експерти, Украйна използва до 40 000 артилерийски снаряда на НАТО със 155-милиметров калибър месечно, а общото производство на такива снаряди в Европа е около 300 000 годишно. Т.е., дори ако конфликтът приключи внезапно, на Европа ще са нужни до 15 години, за да попълни запасите си при сегашния темп на производство.

Лидерите на Великобритания, Франция и Германия вече решиха да увеличат годишните си бюджети за отбрана. Но, например, в случай на руска атака Германия в момента ще има достатъчно боеприпаси само за две седмици. В същото време, според изискванията на НАТО, те трябва да са достатъчни за поне 30 дни бойни действия. За да ги изпълни, Германия трябва да инвестира 20 милиарда евро.

Проблемът е и в това, че в ЕС оръжейното производство се смята за нестабилен сектор на икономиката и не получава допълнително финансиране. Но държавите предприемат определени мерки. Например, Германия ще участва в реконструкцията и разширяването на завод от съветската епоха в Румъния, който ще може да произвежда както стандартни за НАТО боеприпаси, така и боеприпаси, съвместими със съветските оръжия. Освен това частните компании в Норвегия, Чехия, Великобритания, Германия и други страни също увеличават производството.

"Най-добрият начин Европа да подкрепи Украйна е да увеличи производството на артилерийски снаряди сега – това ще бъде най-голямото предизвикателство през следващата година“, обяснява американският политолог Роб Лий пред The Wall Street Journal.