След като Египет се съгласи да не изпраща оръжия на Русия, сега той се противопоставя на исканията на висши американски служители да изпрати оръжия на Украйна, което представлява пречка за усилията на администрацията на Байдън да осигури оръжия за украинското контранастъпление, пише The Wall Street Journal, като се позовава на егитетски и американски източници.

Египет първоначално е планирал да изпрати ракети на Русия, но се е отказал от този план под натиска на САЩ по-рано тази година, са заявили служителите. Представители на САЩ, включително министърът на отбраната Лойд Остин, поискаха от Египет вместо това да достави оръжия на Украйна, като се стремят да помогнат на украинското правителство да преодолее недостига на боеприпаси.

Остин отправи искането през март, когато министърът на отбраната се срещна с президента на Египет.

САЩ е поискал от Египет да достави артилерийски снаряди, противотанкови ракети, системи за противовъздушна отбрана и леко стрелково оръжие за Украйна, според американски служител. В разговори с американски служители Египет не е отхвърлил окончателно исканията, но официални лица са заявили частно, че Египет не планира да изпрати оръжията.

Високопоставен служител на Държавния департамент е коментирал, че Египет действа като партньор, който работи за справедлив и траен мир в Украйна. "Намираме тези разговори с Египет за продуктивни. По редица дипломатически дискусии отговорът на Египет е подобаващ за силен партньор на САЩ".

"Това не са прости или бързи въпроси и нашите дискусии с египетските ни партньори относно общия ни интерес за прекратяване на войната в Русия са продуктивни и продължават", е пояснил още служителят.

Нежеланието на Египет е пречка за глобалните усилия на Вашингтон да набави оръжия и боеприпаси за Украйна в критичен момент от войната. Украинските сили се опитват да пробият силно укрепените руски линии в усилие, което се смята за решаващо за изхода на войната. Вашингтон също така полага усилия да мобилизира дипломатическа и материална подкрепа за Украйна и да противодейства на влиянието на Кремъл в Глобалния юг.

САЩ са изразходвали голяма част от запасите си, за да осигурят на Украйна артилерийски снаряди за войната ѝ с нахлуващите руски сили. Артилерията е едно от най-важните оръжия във войната, която до голяма степен се води на обширни територии в Източна и Южна Украйна.

След нахлуването на Русия в Украйна Египет се опитва да не взема страна, като поддържа приятелски връзки с руското правителство. Президентът на Египет Абдел Фатах Сиси поддържа топли лични отношения с руския президент Владимир Путин и през юли присъства на срещата на върха на африканските лидери в Санкт Петербург. Египет също така купува по-голямата част от пшеницата си от Русия, а Москва се стреми да увеличи тези продажби, след като миналия месец се оттегли от споразумението, което позволяваше на Украйна да изнася зърно през Черно море.

Неуспехът на египетското правителство да достави оръжията досега предизвика загриженост сред членовете на Конгреса, които оказват натиск върху администрацията на Байдън да не отпуска военна помощ в размер на 320 млн. долара (580.14 млн. лева), за да поддържа натиска върху правителството заради нарушенията на човешките права. Всяка година САЩ предоставят на Египет военна помощ в размер на 1,3 млрд. долара (2.36 млрд. лева), като малка част от нея е обвързана с положението на страната в областта на човешките права.